Шест източноевропейски страни представят днес данните си за икономическия растеж през първото тримесечие, като според допитване на Блумбърг единствено България и Словакия ще отчетат ускорение на растежа.

Икономическият растеж в Централна и Източна Европа вероятно се е забавил през първото тримесечие, тъй като потребителските разходи, подхранвани от повишаването на заплатите, не са успели да компенсират по-слабото промишлено производство.

От шестте страни, които ще публикуват днес данните за брутния си вътрешен продукт (БВП), Чехия, Унгария, Румъния и Полша вероятно ще отчетат по-нисък растеж спрямо последното тримесечие на 2017 година, докато България и Румъния ще отчетат ускорение, според допитване на Блумбърг сред икономисти. Цялата група изпреварва икономическия растеж в еврозоната, най-големият търговски партньор в региона, където според предварителните оценки нарастването на БВП е 2,5 процента.

Рекордно ниската безработица и данъчните стимули са засилили потребителските разходи и са допринесли за укрепването на икономическата активност от Балтийско до Черно море. Икономистите все пак са на мнение, че растежът е достигнал пик, като се очаква паричната и фискалната политика да бъдат затегнати на фона на засилващата се инфлация.

Европейската комисия, изпълнителната власт на блока, прогнозира забавяне през тази година за всички бивши комунистически страни, без България и Словакия.

"Миналата година беше достигнат максимален растеж в повечето страни", отбелязва Золтан Ароксалаши, анализатор в Ерсте Банк-Унгария (Erste Bank Hungary). "Преобладаващо е потреблението на домакинствата. Не очаквам обаче повече държавни помощи. Те бяха силен двигател в Румъния, но дори там значително се забавиха през тази година.