В публикуваната нова енергийна стратегия до 2050 г. е предвидено известно отлагане в реализацията на втора атомна централа (б.а АЕЦ "Белене"), през 2035 г. би трябвало да задейства Първи блок, 2040 - Втори блок, а 2050 г. 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" не трябва да съществуват. Това коментира пред БНТ проф. Атанас Тасев.

Трябва да има нова атомна централа, въпросът сега е дали да бъде на площадката на Белене или на площадка Козлодуй. Министър Петкова е заявила, че въпросът е неправилно интерпретиран и площадката Белене си остава за реализация на втора атомна централа, обясни експертът.

Проф. Тасев заяви, че решенията са минали и забавянето се дължи на пандемията. Потвърдени са 5 участници като стратегически инвеститори, но те имат готовност да дойдат, за да прегледат информационния материал, след което да дадат оферти.

Мнението и на ЕК, както и на много експерти в страната е, че сеизмичните рискове и площадката трябва да се оценят наново, заяви от своя страна проф. Георги Касчиев.

Трябва нова оценка за въздействието на околната среда, трябва наново да се проведат преговори с Комисията за получаване на нотификация и търговете за доставки да бъдат изпълнени по директивата за обществени поръчки.

Площадката е одобрена със заповед от председателя на Агенцията за ядрено регулиране преди 15-16 години и тази заповед не може да се смята за нещо, което не може да се промени, каза проф. Касчиев. Той припомни, че въпросите за ядрените рискове са не само национални, но и международни въпроси. И заяви, че през последните две години и НЕК, и Агенцията за ядрено регулиране са работили по придвижване на проекта, без НЕК да има разрешение за това.

Проф. Тасев е предложил бъдещият инвеститор да даде отговор на тези въпроси. И потвърди, че са изтекли сроковете и има нови изисквания за безопасност, но те едва ли ще имат отношение към площадката Белене, по-скоро за нова централа на площадката на Козлодуй.

Проф. Касчиев заяви, че е участвал още в първия анализ през 1990 г. на Белене и от сеизмична гледна точка рисковете са големи, а от финансова гледна точка строителството е необосновано.

Няма нови изследвания за безопасността на площадката, категоричен беше проф. Касчиев. И припомни, че още в 1984 г. руската страна е предложила тази площадка да бъде изоставена поради много сложните сеизмични проблеми. Монтираните там съоръжения отдавна са деградирани.