Новият сайт за проследимост на цените на стоките беше представен в Министерския съвет и тръгва още днес следобед -  www.foodprice.bg.

Платформата е изградена от "Информационно обслужване" и обединява всички институции, които имат отношение към темата. Това е инструмент не само на наблюдение, но и на съхраняване на данни, което към момента е сериозна слабост - липсват такива данни, посочи министърът на икономиката Никола Стоянов.

Овладяването на цените на хранителните стоки минава през мерки в три посоки - контрол с вече над 1000 проверки, законодателни промени и сайт за цените на основните хранителни стоки, каза при представянето му Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията.

"Като министър на икономиката, направих работна група за надценките на хранителните стоки. Ще бъде направен и преглед на законодателството в ЕС по отношение на търговията с храни. Целта е да вървим към изработване на проект за Закона за търговията с храни", каза Стоянов.

Министерството на земеделието подготвя Наредба за централен регистър за проследимост на храните, посочи от своя страна министърът на земеделието Явор Гечев. Проектът за наредба обхваща всички видове храни - включително минерална вода и пиво. Има и проследимост на търговията със зърно и зърнени култури, добави той.

Платформата за следене на цените предоставя обединена информация за пазара на храни - от изкупни цени на основни суровини, през стойност на внос и цени на едро, до тези на рафта в магазина. Данните са налични както на национално ниво, така и по области. Има възможност и за сравнение на цените у нас с тези в седем европейски държави (в мониторинга са включени столиците Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб).

Към момента в сайта са включени около 30 основни хранителни продукта, но за част от тях все още се събира информация за различни техни разфасовки или характеристики (например - масленост при киселото мляко, бял и типов хляб и др.).

9 са плодове и зеленчуци, които са включени в платформата. Отделно се проследява и цената на 4 суровини за съответните хранителни стоки. Системата ще дава възможност и за проследяване на изкупните цени на основни суровини като мляко, слънчоглед и др., потребителят ще може да получава пълна информация за формирането на цената на дадена стока.  

Информацията за цените на стоките засега е само от институциите, като се очаква занапред в тях да се включат и големите търговски производители с печалба над 30 млн. лв.

"Този праг дава възможност на 30-те най-големи търговци в България да участват. Това са не само големите търговски вериги, но и регионални играчи по места, които са силни в отделните региони. Те ще представят най-ниската цена, която имат в конкретната продуктова група, но без промоциите Информацията ще се подава по електронен път с е-подпис. Участието е абсолютно доброволно. Имаме вече проявен интерес и съм сигурен, че голяма част от търговците ще се включат", посочи Никола Стоянов.

Данните от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) са от регистрираните стокови тържища в 22 области у нас. Цените на ДКСБТ са на едро, среднопретеглени на база продадено количество.

Цените на дребно са обединени от Системата за агропазарна информация (САПИ). Те се наблюдават ежеседмично по области. Обхванати са както големите търговски вериги, така и малки обекти, като тук се са влючени промоционалните оферти.

На сайта има и бутон за подаването на сигнал.

Платформата струва заедно с поддръжката за една година 30 000 лева, съобщи Никола Стоянов.

Цената на поливната вода тази година ще бъде дотирана с 80 процента и МФ ще осигури парите веднага, стана ясно още от министър Явор Гечев. Ако например фермер има сметка за вода от 100 лева ще плати на "Напоителни системи" ЕОД 20 лева, но пък ще и длъжен да плати ДДС върху цялата сума, обяви земеделският министър.

Парите за тази схема която ще бъде пратена в Брюксел за нотификация, са осигурени от Министерството на финансите, каза Явор Гечев, без да казва колко ще е голяма помощта за селските стопани.

Ако успеем да свалим цените на храните ще падне и инфлацията. Защото след енергията те продължават да поддържат инфлацията висока, каза министър Стоянов.