От суровината до щанда: Сайтът за следене на цените включва 30 основни хранителни стоки

Платформата дава възможност за сравнение колко струват храните у нас и в още седем европейски държави

Обратно в новината

Коментари - От суровината до щанда: Сайтът за следене на цените включва 30 основни хранителни стоки | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Направо с този сайт за наблюдение на цените настана ценови рай по магазини и пазари.Търговците и продавачите се подсмиват и се радват на такива мерки,а цените плавно пак нагоре. При такъв кошмар за бедните българи само трърд и бизмилостен закон срещу спекулата може да помогне.Не ме интерисуват никакви европейски дерактиви и закони,които подпомагат спекулантите,така че в българия всичко е най скъпо и ненаказано. И наистина въпроса е в надценката,не може прекупвачите да имат по 100% или даже 50% надценки.Всичко което е над 25% надценка е опасна за бедния българин,разбирай по голямата част от българите в България.И закона трябва да реже като тумор такива практики. Не е необходимо господин Донев,когато народа ти мре от недоимък,болести и лишения да питаме Европа за това. Всичко останало е участие в осигутената мизерия на българина.

Информацията е важно нещо. Но много по важно е интерпретацията на данните. Оже всичко на хартия да е ОК, пък в действителност нещата да са коренно различни. Излезе информация че по митнически документи се внасят домати за по 1,50 и краставици за още по ниски суми. Но аз такива цени не съм виждал. А те нещата се оказват прости. Декларира се минимална цена, за да се плати минимално мито. А иначе доматите са си по 3-4 лв. Толкова си ги плаща и вносителя. И когато има кой да ги купува на тази цена всичко си идва на мястото. Може ли това да става и у нас. Ами да. Може. Всичко отгоре се плаща на ръка и контролът всъщност е удар в празно пространство. Даже ще стане още по зле. Производителите ще си надуят цените, а ще се оплакват че големите вериги ги изнудват. То и това се случва, но на практика всеки е заинтересован да продава по скъпо. Ето, внасяли сме евтини яйца от Украйна и Литва. Там нещата би трябвало да са читави. И какво. Родните производители скочиха . Не щат конкуренция. И въобще не ги интересува потребителя. Та думата ми беше за информацията и интерпретацията. Това, дето са го направили е лесната част. Трудното е другото.

Е, и?

Идеята е добра, но без разходите и обората на фирмите не показва нищо. Търговците на едро понякога само префактурират и разход им е хартията за фактурата. Нещата не са така елементарни, както се представят, но това е за дебили, а не за професионалисти. И така, хайде сега направете същите проучвания за горивата, газа и ел.енергията, които са в основата на инфлацията. Нека видим и там как стоят нещата. Хайде, но не ви стиска.

Като то със сайт не става.Трябваше да напишете една Наредба за надценката и не го направихте и сега Закон ще пишете,при положение, че и децата знаят че само действаш парламент може да приеме Закон.С други думи прехвърляте топката на други,когато не е сигурно дали ще има парламент и ако има дали ще има желание от депутатите,които са лобисти на големите вериги,да приемат контрамерки срещу тях.Още от сега Ви казвам ,че си изпуснахте шанса да направите нещо добро за хората,а с тоя проект на Закон само заметохте проблема под масата.

Най-без полезният сайт, който съм виждал.

Защо се сравняваме с европейски държави, а не с локалните пазари? До кога ценови (монетарни) феномени ще се прикриват чрез "разлики в стандартите"? Защо липсват цените от Турция, Македония, Румъния, Сърбия? Цели ли това прикриване на срамни ценови феномени около присъединяването ни към еврозоната?

Аз произвеждам суровини. Когато започна войната, слънчогледа поскъпна на 1600 лв/тон. Олиото стана 5-6 лв литъра в магазина. От 6 месеца слънчогледа е 800-850 лв/т, но олиото е 4,50-5 лв. Пшеницата беше към 700 лв/т. И купувах заводски хляб за 1,95 лв. Почти година. Сега зърното е 400-450 лв/т, от няколко дни хляба в кварталния магазин е 2,15 лв Горивата поевтиняха, газ, ток, суровините поевтиняха. Днес в единия квартален магазин конкретен вид консерва риба беше с цена 7,45 лв. В другия абсолютно същата консерва 5,70 лв

Тоя сайт нищо не показва и не казва. Пак едни пари са били усвоени.

Приказки,приказки,приказки. Имитация на компетентност и реална липса на каквато и да е полза - нито за поребителя, нито за търговеца и производителя. Нищо не може да се промени щом собственото ни мижаво производство на всякакви храни е съсредоточено в няколко малко на брой производители.Те пък не искат конкуренция и роптаят срещу вноса ,защото им смъква печалбите.Търговията е в ръцете на големи чуждестранни фирми с огромни финансови ресурси. А органите на държавата в лицето на КЗК и КЗП неслучайно бездействат . И служебно правителство в ролята на Робин Худ . Смешно и тъжно.

99% от това което наричате храни е извадено от сифона на муивката и не квалифицира нито за храна нито става за ядене.После имали рак, боляло ги това, операции, лекарста и още по наеаани ходят . Унугудури прости яжте проста храна и стойте близо до природата неграмотни скотове.Марш всички в ускорителите на Кимотерапия вашта кожа подчовешка и окачна все едно в Веригите живеят тези идиоти.

Сайта е добър, защото показва нагледно как прецакват прост Ганьо. А прост Ганьо е толкова прост, че седи сега и се чуди защо му показват колко е прецакан и колко е прост!

Не е лошо да се самооценяваш . Ама не е хубаво да се наричаш прост !!!

Мисля, че имаш предвид себе си, но си толкова тъп, че не можеш да го асимилираш

Аз продавам храни от “задния двор”. Вчера една баба ме нарече скъпар. Пилетата на градус били 6-7 лв а моите 15. Ама моите не са назобени с хормони и не стават великани за 3 месеца. Кой ви е излъгал,че качествената храна в достъпна за всеки?! Достъпна е за този който си я произведе или този който е готов да плати цената и. Някой писа,че продуктите в сайта били имитиращи. Какви да са за тези пари?! Тук не се говори за КАЧЕСТВЕНА храна,а за храна-да имаш да сложиш нещо в корема.

Както се казва ,"Ден до пладне" и още две дена - после кой ял- ял, кой пил - пил, важното е да се дръпнат едни държавни пари. Жив и здрав да е министъра и майката му хранилница БСП-то.

Е,и? Какво следва от това?

Ако няма действия ограничаващи надценката нищо от това няма да има ефект.За статистиката може и да е в полза ,но за потребителите ,не! В условията на война на огромна криза винаги са печелели лъжците и мошениците.Надценка по вече от 25 процента трябва да е наказуема.Да си декларират доходите и сметките търговците,тогава сами ще свалят надценката. Та ние започнахме от вчера да плащаме снарядите за украйна.Военно положение и всяка мярка против спекулата ще бъде подкрепена от всеки. А за възстановяването на Украйна ,не ми се мисли колко ще плащаме. Към правителството,поне установете нормална надценка,инъче упражнението с сайта няма да има ефект.

Това недоразумение в икономиката още ли е там?!?

Прави се на министър, ха ха ха!

Цени свалят! Баси тъпаците!

И като видя, че тук кашкавала, който купувам е 17 лв килото, а същия в същия магазин да речем в австрия е 5 евро килото, това с какво ще ми промени благосъстоянието, като аз и сега си знам че е така. Всеки, който поне веднъж е стъпвал в западна страна в последните 2-3 години особено, знае колко е по-евтино там...

Как какво?! Отиваш на село и си гледаш крава. Продаваш произведения от теб кашкавал за 5 евро и си живееш живота.

Кашкавалът не е 17 лв за килограм ами е над 30 лв за килограм. Само уточнявам.

Как може в един град на пазара доматите да са по 4.20-4.50, краставиците по 3.50-4, а лукът по 0.60-80 ст, а в други - съответно по 5.50-6, 5-6.50, 1.20-1.50?!

Много просто - ЩОМ КАТО ИМА ТЪРСЕНЕ! Нарича се "пазарна икономика".....

да бе

А бе гъз такъв,а да си чувал за картел,а да си чувал че много собственици на пазари са и собственици на борси и тържеща. Да не ви се невидят и учили и недоучили.Военно положение ! Няма мърдане.

Нарича се картел. Като всички продавачи на пазара държат една и съща цена, ти нямаш избор

Ами зависи единият град колко доставчика, колко производителя и колко клиента има, зависи колко е струвало да се докарат до пазара, зависи колко е наемът на сергията и колко е заплатата на продавачката.

Е, не - няма цена на хляб Добруджа в Германия!?! Шок! Няма никакво проучване за движение на цената на свинската пача през последното тримесечие. Тази и друга полезна информация е редно да се съдържа на сайта за 130 хиляди лева. ДЕПМ скапана - народът умря от глад бе, боклуци, с глупости ми се занимавате

Умират мързеливите. Докато има свободни селски къщи, ще има и гладни “граждани”.

Популизъм и некомпетентност! Инфлацията е макроикономическо явление и няма нищо общо с търговците! С натиск върху търговската мрежа ще създадат само по-големи проблеми и дефицити. Като натиснеш на едно място, ще избие на друго, като скачените съдове. На инфлацията се въздейства с монетарни средства - ограничаване на паричната маса и повишаване на лихвите - все неща, които в България не могат да бъдат направени заради валутния борд. Тези некадърници се опитват да лекуват болестта чрез симтомите.

Това не дава нищо полезно, само трупа излишни разходи!

Това е временна мярка и определено работи.При бай тошо цените не мърдаха десетки години и имаше за всеки.

Какъв е смисъла на този сайт?! Как бори инфлацията и кога да чакаме резултати?

Сайтът не носи никаква полезна информация за потребителя. Това е някаква малоумна и безсмислена статистика

Този сайт е пълна безмислица. Трябваше да се показва по марка на продукта, разфасовка и т.н. Да видиш примерно сирене вакум 400 гр. на Маджаров колко струва от производител, на едро и да го видиш в магазина и да си направиш сметка дали ще го вземеш. А то какво пише общо понятие сирене. Че то от сирене до сирене разлика огромна и в качество и в цена.

Трябва пише например: "Кауфланд гр. София, жк. Бъкстон - надценка 80%" Четеш и преценяваш дали да отидеш. Ето така ще дойде конкуренцията. Така е по цял свят.

Не уважаеми възрожденци с плюсчета и минусчета ли ще увеличите цените в търговските вериги? Или може би като пишете коментари и си слагате плюсчета и минусчета ще намалите цените в магазините извън търговските вериги? Хората не уважаеми тролчета пазаруват там, където им е по-изгодно от гледна точка на цена и качество. Когато е по-изгодно да пазаруваш в магазините извън търговските вериги-тогава хората ще ходят там.

И кво има на тоя сайт сега го разгледах показва ми цените аз цените и в магазина си ги гледам деба ваща майка да еба

Кога ще стигнем стандарта на живот и цените каквито бяха до преди две години? Защото нали обещавахте да стане по-добре?

"Бал съм му ма'ата, веднъж се живее!", казал си Илон Мъск и влезнал в български Лидл да си напазарува.

16,50 кг. Сирене в lidl- 13 лв килограма. Ти на какви цени пазаруваш?

Ами сега отворих сайта им (където сигурно са изтипосали "евтините" цени) и гледам, че продават някакво прошуто за 85+ лв/кг, а някакъв салам за около 65 лв./кг. Само че ги дават нарязан в опаковки по 80-90 гр., за да не личи толкова.

Основната причина за инфлацията е безконтролното емитиране на пари/евра от ЕЦБ, без да има произведени стоки и услуги е ЕС. Другата причина е участието на ЕС във войната в Украйна, като се плащат огромни суми за оръжие и боеприпаси, които са за еднократна употреба.

Или имаш някакъв друг източник на информация?

Енергийната политика на ЕС също е виновна за инфлацията,излизането на бизнеса на т-нар свободен пазар,който е всъщност убийствен пазар.

начало! Успех!

Имаме закон за изтребване на Бантизма..приет от правителството на Стамболов от 1922.г..не за борба а за изтребване..това ни трябва сега 100.г.по късно другото е пунта Мара..

Тоя закон го отмениха бандитите заграбили властта 45-та година.

Ами да го препишат и осъвременят..наградата за ликвидирана банда или мародер да бъде осъвременена..

Т.е вместо да наблъскат глоби за всеки помпащ цените, това бутафорно правителство е един страничен наблюдател в дрането на кожата на обикновения българин.Евала, мунчо! Хвала на таквиз комунета , гълъбета и всякаква бездарна червена гняс.

На какво основание ще ги глобиш? Но пък по твоята логика трябва да затворим 99% от магазините извън търговските вериги.

Ами, плащай яйца по левче за велигден, агнешко по-25-30 лв за гергьовден.Олиото може пак да стане 6-7 лв.Всичко е нормално....То и на малките деца им е ясно , че има картел при храните, само правителството нищо не знае.BTW има 61 собственика на над 4 100 000 дка. земя в България.Прави си сметката дали имаме нормална пазарна икономика.

къде е народното събрание? Това все пак е служебно правителство с ограничени правомощия.

Ама аз не виждам на тоя сайт нито един от магазините и извън търговските вериги в моя квартал. Пък там цените са много по-високи от тези дето сте ги показали.

Панелистанска пишилка без да има резултат. И пак да кажа на крепостните селяни-няма подобно място на България

Пхахах някой видя ли го тоя сайт? Каква е тая пародия, какви са тия цени на графиката, за какъв ориз става въпрос, абе да ви ЕПМ бездарна

Никакви полза за потребителите...е какво като знам ,че кило краставици е със 2лв по евтино във Берлин ..не могат да хвана самолета и да отида да си купя отамм..сега журналята като почнат да показват разни графики статистики..е това ще стане ..само локуми ще разпъваме..кервана си върви кучетата лаят ..това е.

Информацията не е изчерпателна и няма такава за периоди над тридесет дни. Това не е сериозно

И като правим мониториг кво?

Това, че има такъв сайт е добре, но какво помага това на купувачите? Как сайт сваля цени на чужди хранителни вериги, които са монополисти?

Ама на простотията сте само вие от възраждане. В радиус от един километър от моя lidl има поне 15 различни магазини.

За първи път нещо полезно за хората да видя. Сега и ако на тази база, намалят цените с 2-3 лева, колкото бяха преди управлението на Киро Тъпото - или Киро плажа(вече е официален собственик на плажа до Лозенец). Ако не ги намалят да го заровят поне на плажа му с тонове от теи продукти на тези цени

безумен сайт, безсмислен... изхарчени едни пари да показва някакви графики с цени.

Калинки нахални мамини!

Сайта е Радева Предизборна пушилка за ония 80%, които ще гласуват за а ПП ППодмяната

Поредната глупост, за която са изръсени един чувал пари! Колко струват храните в чужбина зависи от къде ги купуваш! Един хляб в Алди струва 1/4 от цената в местната в Лидъл, който пък се зарежда от местната сладкаро-хлебарница. Кашкавал в големите вериги има по 30Е кг, има и по 5Е кг в Алди. После, някой казва ли ти колко субсидии дават на тези производители, за да поддържат цените ниски? Да продължавам ли да ви обяснявам защо това е пълна глупост ...

Пълни глупости и див популизъм.

Нищо не разбрах! По кой закон ще ме принудят, нещо което съм купил за 50 ст. да не го продавам за 4 лева?