Изработване на карта за адекватни минимални доходи в ЕС предлага зам.-социалният министър Султанка Петрова. Чрез картата трябва да се направят стандарти и правила, които да определят този доход, както и да има мониторинг на процесите по адекватни минимални доходи във всяка една страна в ЕС, разясни пред журналисти тя.

По думите на Петрова така ще има прозрачност, ще се наблюдава този процес на изваждане на хората от бедността, а и всички, които имат нужда, ще бъдат адекватно подпомогнати.

Предложението на Султанка Петрова е в рамките на кампания на Европейската анти -бедност мрежа за осигуряване на по-добър живот на гражданите на ЕС. Вчера имаше кръгла маса по темата в Благоевград, а днес в София. В рамките на кампанията активисти ще обиколят 32 европейски страни.

Кампанията цели разработването на рамкова директива за адекватните минимални доходи. Идеята е минималните доходи да се определят не само от експертите, а преди всичко от самите нуждаещи се. Минималният доход ще е на базата на потребителската кошница, в която ще се включат продуктите, необходими за нормален живот. Цената на продуктите ще бъде наблюдавана през годините, защото тя се променя, каза Петрова. Ще се определи и необходимата помощ човек да се реинтегрира успешно в обществото.

По думите на Султанка Петрова големият дисбаланс в различните региони в България се вижда и в Европа - различните страни имат различна степен на бедност, като ние сме в дъното на класацията. България няма време за губене, голям проблем са напускащите млади хора от страната, каза зам.-социалният министър.

Тя изрази надежда в срок от една година кампанията за адекватни минимални доходи да приключи успешно с разработването на рамкова директива. Според Петрова вече има нагласа в ЕС да се върви към по-социална и солидарна Европа, като доказателство за това е и Европейският стълб за социални права.

Заместник -социалният министър смята, че трябва да има индивидуален подход за всеки случай на подпомагане, защото в момента в България се получава така, че има хора, които изобщо не са в страната, а получават социални помощи и това трябва да се прекрати.

ЕС вече казва, че този модел за борба с бедността, който съществува в момента, е неадекватен , заяви директорът на Балканския институт за труда и социалната политика Иван Нейков. По думите му до момента са положени много управленски усилия, но бедността не намалява. Проблемът не е на гузната съвест на имащите, които трябва да помогнат на нямащите, отбеляза Нейков. Според него бедността влияе въобще на живота в ЕС, като последният пример е връзката бедност -емиграция.

"Няма и как да има конкурентоспособна икономика с масова бедност, защото бедният има проблем с образованието, със здравеопазването, с живота на семейството, на него последна грижа му е конкурентоспособността", заяви експертът. Нейков прогнозира, че ако ЕС не се пребори с бедността, ще се провали и Европейският стълб за социални права.

Според него са необходими нови инструменти за борба с бедността и ЕС почва процес на търсене на такива. Елементарен подход е да се върви просто към вдигане на обезщетения, помощи, каза Нейков и допълни, че най-големият въпрос, пред който се изправя ЕС, е дали ще се движим по модела - ако имаш две ризи, дай едната на ближния си, или ще минем към модел - помощ, но само срещу усилие.

Председателят на Европейската анти-бедност мрежа за България Духомир Минев смята, че вече приключва " дългата нощ в социалната политика на ЕС". Според него се наблюдава край на онази политика, в която социалните права бяха ограничени и бедността растеше и се връщаме към социална Европа.

Над милиард и половина хора в света са бедни, а над милиард и двеста милиона са гладни и недохранени, каза Султанка Петрова по време на кръглата маса.