Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков присъства на първата инспекция на Автомагистрала "Хемус" на участък в гаранционен срок край Ябланица.

Институтът по пътища и мостове прави проверка на републикански пътища и магистрали, които са влезли в експлоатация и все още не е изтекъл гаранционният период. По график през септември се предвижда измерване на повърхностна равност на 13 пътни участъка. Водещото при съставяне на графика е да бъдат измерени пътища, на които скоро ще изтекат гаранционните срокове, заяви министър Цеков, цитиран от БТА.

По думите му предстоят допълнителни проверки на пет мостови съоръжения, за които също изтичат гаранционните срокове, също и десет пътни участъка, за които ще бъдат взети сондажни ядки, за да се установи има ли проблеми в качеството на тези обекти. Ако се окаже, че има такива, държавата да може да предяви правата си спрямо изпълнителите.

"Това е първият тест, който е някакъв тип образна диагностика или индикатор за това дали има по-сериозни деформации и проблеми с качеството на вложения материал, за което се правят съвсем различни изпитания дали има проблеми с носимоспособност, дебелина на пътната конструкция", обясни Цеков.

От МРРБ съобщиха по-рано. че за проверките ще се използва лазерният профилограф на Dynatest MARK IV, който е купен през 2008 г. със заем от Световната банка и е доставен на Института по пътища и мостове (ИПМ), който е в структурата на МРРБ. Апаратурата работи с лазерни датчици, измерва неравностите на повърхностния слой на пътната настилка съгласно международен индекс за неравности. Профилографът се обслужва от екип от двама човека - водач и оператор. В реално време операторът може да следи на екран стойностите от измерванията. След това те се обработват в офис.

Използваме го активно за всички обекти, които се строят преди приемане, каза инж. Светослав Каймаканов, началник отдел "Обследване на пътища и конструктивни качества на настилките" в ИПМ. Апаратурата работи с лазерни датчици, измерва неравностите на повърхностния слой на пътната настилка.

"Има критерии и се прави честотна оценка на всеки километър, измерван съгласно международен индекс за неравности", поясни Каймаканов. 

Министър Цеков каза още, че при установени нарушения, ще се следват разпоредбите на закона. Гаранционният срок за автомагистрали е седем години, за първокласни пътища - пет години, за третокласни - три. В рамките на този срок, ако се установят недостатъци, изпълнителят ще бъде длъжен да ги отстрани.

Резултатите от днешната проверка ще бъдат готови до седмица.