Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви, че няма да приеме незаконни действия на държавата за износа на стоки. На днешното си заседание правителството приема решението за отпускането на средства за купуване от страна на държавата на милион и половина тона зърно от българските производители, с които да се подсигури държавният резерв.

Няма адекватно действие от страна на държавата относно резерва от зърното, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова пред БНТ.

Тя смята, че в момента, в който корабите били спрени, производителите се запитали по какъв начин и защо са спрени.

"Националната асоциация на зърнопроизводителите беше поканена на среща в Министерски съвет с участие на министъра на земеделието, министъра на финансите и министър-председателя, в която да бъде обяснена интервенцията, която се кани да направи държавата. Но поводът за тази покана беше по-скоро декларацията, която зърнопроизводителите разписаха, че по никакъв начин няма да се толерира и няма да се приемат незаконни действия от страна на държавата спрямо износа на стока", каза Радостина Жекова.

Според бранша в момента се създава хаос на пазара на зърно.

"Държанието на правителството, респективно Министерство на земеделието, доведе до изключителен хаос, който от своя страна доведе до паника, както в средите на земеделските производители, така и в населението, а това води до спекула", каза Жекова.

Националната асоциация на зърнопроизводителите твърдо осъжда такива действия.

"Спекулация е закупуването на непазарни цени на всякакъв вид стока, която сме произвели в България. Няма нищо лошо в намерението на държавата да попълни държавния резерв и да направи запас, но трябва да сме наясно, че това е жива стока и тя има особености на съхранение. Милион и половина тона пшеница, които трябва да влязат по някакъв начин в нечии складове е необходимо да бъдат внимателно наблюдавани. Това ще бъде изключително скъп ресурс на държавата", каза Жекова.

От бранша настояват цената на зърното да бъде на пазарен принцип.

"Трябва да има пазарен механизъм за определяне на тази цена, така че да няма ощетени от страна държавата и производителите. При непазарно купуване производителите могат да фалират. Надяваме се правителството да спази правилата. От една седмица няма износ на зърно, а това е пагубно. Искаме правила, ако ще се спира, да има документ, който да го казва",  заяви председателят на Националната асоциация зърнопроизводители Костадин Костадинов пред NOVA

По думите му протест може да има след решение на Управителния съвет и увери, че винаги има готовност за това.