От бранша: В момента се създава хаос на пазара за зърно

Зърнопроизводителите не приемат незаконни действия за износа на стоки и настояват за ясни правила на какви цени ще трябва да продават на държавата

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Започва болезненото осъзнаване ....какво става ,къде се набутахме и какво ще сърбаме оттук нататък !? Натрапената ни "солидарност" ще ни изле зе през .......сещате се .И то без компенса- ции ,защото участваме "добро(волно)зор-но".......

Кирето стартира незаконно. Какво очаквате да стане и сега и в бъдеще?

дяа има достатъчно зърно. Лошото е, че не съм врабче или гълъбче да кълва зрънца..... Защо съвсем официално се паникьосват хората? Това е поредната зелена светлина за спекулантите и търгашите, нищо друго. И 100 тона брашно, боб и ориз да има човек складирани, няма да му стигнат. по-младите не знаят как в началото на 60-те г. поради съветска ядрена заплаха и тъпака Хрушчов, тропащ с обувка по катедрата пред ООН-то, цял свят копаеше бомбоубежища, печеше чували със сухари от бял хляб, трупаше варива и лютеници и какви ли не още безумия. мислех, че сме го преодоляли, но явно имала глава още да пати!

Държавата ни се управлява от тотални кретени.

В Добруджа дупчат земята за шистов газ ,скоро там ще има тотална суша и земята ще се замърси.

После Кирето ще каже, Като няма хляб яжте пасти! Сигурно от сладкарницата на жена му

120 лева парчето

А за Румъния какво замина преди седмица?

Над 100 тира с царевица за денонощие върнати от ГКПП – Кулата. Репортер на „Струма“ разговаря и с шофьори на тирове, които потвърдиха, че през ГКПП – Кулата минават доста камиони с пшеница. Според зърнопроизводители в момента се реализират големи печалби от определени фирми, които имат в складовете си по 500 000 т пшеница, чиято продажна експортна цена сега е 600 лв. на тон, при 350 лв. производствена цена. В същото време камионите с царевица не се допускат да минават границата, въпреки че няма забрана за износа на царевица. На нашата граница им казвали, че действат по инструкция, без каквито и да е обяснения. Около 100 камиона с царевица са върнати за едно денонощие, алармираха превозвачи.

Ще ни карат да ядем само царевица

А се чу, че резерва за зърно е празен. Продаден е. Затова сега купуват 1,5 мил.тона пшеница, не за попълване на резерва а защото няма никакъв. Големи далавери правят тия министри. И това ли да изгладуваме?

Че на Кокорчо кое му е адекватно. Той нали е кукла на конци, а в тях ум няма

Някой би ли се учудил,ако прост(о) Киро,Лени,Калина,Пульо,Обетования,Еконта и цялата им компания докарат България и до глад?!

Как да бъде цената на пшеницата на пазарен принцип, като се субсидира от държавата? Който иска да продава на пазарни цени декларира отказ от субсидии и други държавни привилегии, плаща си данъците които се налагат на другите фирми и следващата реколта да си я продава пазарно.

Прав си, но то къде не се субсидира отглеждането на жито? Приказките за пазарната икономика и честната конкуренция- не на нас.

Всъщност субсидията е чиста печалба и се облага с данъци, така, че какъв е проблема със субсидията?

Черни африканци искат да се махнат от Украйна. https://southfront.org/wp-content/uploads/2022/03/9875.mp4?_=1

Студенти. Има ги и в България. А нивото ти на интелигентност е под тяхното. Понеже те учат в чужда държава, а ти пишеш простотии безплатно!

Абе лапат едни милиарди годишно за субсидия от бая време. Никой друг земеделец или животновъд не лапа като тия. С един комбайн и един трактор обработват хиляди декари без да назначат и двама човека и после парите- навън и карат бентлита! Това е политиката на ЕС- монокултурност и понеже на тях им изнася да правим жито, но сега като трябва да помогнат на държавата и се правят на луди тези латифундисти. Отдавна трябваше да им резнат субсидията в полза на зеленчуците и плодовете, а не да ядем македонски и турски домати.

Как се попълва Държавния резерв? Не трябва ли да се попълва чрез конкурси?

Според мен държавата трябва да осигури зърно за българските граждни, за поне една година напред, а остатъкът може и да се продаде.

Голям глад ще започне от Август ...

Цитат: "..."Трябва да има пазарен механизъм за определяне на тази цена, така че да няма ощетени от страна държавата и производителите. При непазарно купуване производителите могат да фалират...." Ако цената на хляба стигне цената на олиото производителите също фалират ама на пазарен принцип , защото силно ще се свие употребата на всички съдържащи брашно продукти не само хляб а и сладкарски изделия. Ако недай си боже хляба на пазарният им принцип поскъпне безобразно високо което също е възможно на фона на безобразно високите цени на тока за бизнеса нищо чудно на есен да се готвим за нови избори а там ще е шах и мат! Всичко що е огладняло за власт не е нищо по-различно от сегашните

Субсидии само за тези които продават на държавата. Данъци за стопансване и собственост над 100дка. Износ на зърно такса 50 евро/тон.

Искате да изнасяте за зеленинко ли милинките мамини ...

НЕЩАТА СА ПОВЕЧЕ ОТ ПРОСТИЧИКИ. ПОНЕЖЕ СМЕ В ЕВРОПЕЙСКАТА КОЧИНА , ИЗНОСА НА ЗЪРНО ЗА ДРУГИТЕ ЗАПАДНИ СТРАНИ ОТ ЕС ОСТАВА ОТВОРЕН. ДЪРЖАВАТА В ЛИЦЕТО НА ТОВА ШУТОВСКО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ МОЖЕ ДА ЗАБРАНИ ИЗНОСА И ЗАТОВА САМА СЪЗДАВА ПАНИКА С ИЗЛИШНОТО ЗАКУПУВАНЕ НА ЗЪРНОТО. НАЛИ ПО ПРОСТОТО Е ДА ЗАБРАНИШ ТОЗИ ИЗНОС. НО КАК КИРЧО , КОКОРЧО И ЛОРЕР ДА ГО НАПРАВЯТ КАТО ТЕ НЕ СА СУВЕРЕНА КОЙТО ДИКТУВА ПРАВИЛАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР. ПРАВИЛАТА ГИ ДИКТУВАТ КОЛОНИЗАТОРИТЕ ОТ ЕВРОПА, А КОЛОНИАЛНАТА НИ АДМИНИСТРАЦИЯ САМО СЕ СЪОБРАЗЯВА С ТЯХ. В СЛУЧАЯТ ТОВА Е СЪС ЗЪРНОТО. А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ТОКА И НЕГОВАТА ЦЕНА ОБРАЗУВАНА НА СПЕКУЛАТИВНИ СХЕМИ НАЛОЖЕНИ НИ ОТ ЕС. ЗАЩО В ЦЕНАТА НА МИКСА НА ТОКА КОЙТО ПЛАЩАМЕ , ЕТИНАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ Е С ТОЛКОВА НИСЪК ПРОЦЕНТ?!! ЗАЩО НЕ ИЗНАСЯМЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ ТОКА ОТ ТЕХНИТЕ ФОТОВОЛТАИЦИ?!! ЗАЩОТО СМЕ КОЛОНИЯ , А НЕ СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА!!

пазара го има никаква сппекула. гледайте борсовите цени как хвърчат по 5-6% на ден.

???

Ами като държавният и военовременен резерв са за военен съд какво остава осен борсите?

След като държава не може да обвърже субсидиите с правото си да изкупи част от продукцията за държавен и военновременен резерв.

....иначе к'ва пазарна икономика е това- държавата да субсидира някой да печели на чужд гръб (на данъкоплатеца)...

на мен ми се струва, че "от бранша" са се готвели за визои цени и титанични печалби, но ще ги гледат сега през крив макарон. малко по-скромно трябва, не може алчност до безкрай, особено в такова смутно (военно) време.

Октопода е доволен.

Тук някой хора сега откриват колелото. Айде няма нужда. В Северна българия складовете са на ДПС, в Южна на ГЕРБ. Няма кво да ревете. Като ходите с тояги по кооперациите не ревете , нали ? Колко малко кооперации опропастихте ?

Искате от държавата: субсидии, когато годините са тежки, искате по- ниски данъци... Ама за печалбата дума не давате да се каже, нали! ВСИЧКИ Т.Н. ПАЗАРНИ СУБЕКТИ ИСКАТ САМО ЕДНО ОТ ДЪРЖАВАТА: ДА НАЦИОНАЛИЗИРА ЗАГУБАТА ИМ, ДА ГИ СУБСИДИРА, АМА ПЕЧАЛБАТА ДА СИ ИМ Е ЧАСТНА !!!! ОК, АМА ПОВЕЧЕ НИКОГА ЗА НИЩО НЕ МОЛЕТЕ ДЪРЖАВАТА, Т.Е. НАС ПОТРЕБИТЕЛИТЕ- НИТО ЗА ДАНЪЦИ, НИТО ЗА СУБСИДИИ, НИТО ЗА ПОМОЩИ... КАТО Е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА- ДА Е ПАЗАРНА, АМА ВИЕ ИСКАТЕ ДА Е ПАЗАРНА САМО КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА ПЕЧАЛБИТЕ...ЗА ЗАГУБИТЕ- ДЪРЖАВАТА/ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ДА ПЛАЩАТ... САМО БОКЛИЦИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА, ЕЙ, САМО БОКЛУЦИ!

Явно темата не е в таргета на путиновите тролове. Никакъв интерес... Ама нищо, тя рублата вече е 0,94 стотинки:)

Много алчни хора са зърнопроизводителите, имаха свръх добив миналата година, и до преди няколко месеца се чудеха какво ще го првят толкова зърно, сега веднага се мятат на вълната на спекулата....... Само лапане , лапане, лапане а са взели и субсидии, които са предостатъчни........ Но какво да очакваме от хора които, не знанеха до преди десетина години, как се стига до града.

Нямаше свръхдобив.

...

В Бургаско нямаше

....

Тамън потриваха ръчички как ще продават българско зърно на тройни цени заради войната и оп, правителството взе че задържа зърното тук, за да гарантира хляба на българите. Лошо правителство - неразбрани хора. Допреди някоя и друга годинка нямаше как да се случи това. Имаше винаги сговорливи хора с широко отворени чекмеджета.

Така изглежда на пръв поглед, обаче на втори се оформя една голяма далавера както винаги когао държавата е замесена. А милиарда и половина лева които ще се издумкат за това зърно са наши пари - какво ше му е качеството и как ще се съхрани един господ знае.

Да де. Ама питай се що сега ще купуват. Аз ще ти кажа. Щото държавния резерв плаща супер пари и купува само определени хора. Боклуци купува. Сега сигурно 2/3 за нищо не стават. Виж има инфо в нета кой продава на държавния резерв и ще ти стане ясно.

Не съм зърнар, но имам поглед върху тяхната работа. Знам,че яко ги доят с горива, торове, препарати и техника. Обикновенно тези с торовете и препаратите се занимават и с изкупуване на зърно. Дават им по това време на вересия и после на ниска цена изкупуват зърното. А тези с техниката да не говорим. Ремонт само в техните сервизи и то на много дебела цена. Верно,че субсидиите не ги смятат за приход. Земевладелеца си ги слага директно в джоба (казано по нашенски). Че и данък не иска да им плаща... Ами като се замисля - то в цялата страна (държава няма вече) е така. Всеки дърпа чергата към него.

Зърнар да фалира? По-скоро Русия ще го направи.

Де гиди спекуланти, когато лапате по един милиард лева годишни субсидии, не говорите за пазарни принципи! Сега, когато държавата е притеснена - пазар! Много сте прозрачни и елементарни.

Зърнопроизводителите алчни че не могат да продават тройно по скъпо в Европа

Нещо не си наясно с цените. Пазарна цена е тази на межд. пазари. Така че дали ще продават в България или в чужбина е все едно.