От днес, 1 юни, размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в страната, а не както досега от гарантирания минимален доход.

През 2023 г. линията на бедност е 504 лева.

От Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обявиха, че се очаква новият механизъм да доведе до това по-голям брой нуждаещи се да получават социална помощ в по-голям размер.

Очакванията са, че още през 2023 г. техният брой ще се увеличи от 35 000 на над 45 800 души средно на месец, коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров пред журналисти след заседание на Министерския съвет на 11 май.

Миналия месец бяха приети промени в Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане. Новите разпоредби предвиждат срокът за задължителна, непрекъсната регистрация в дирекция "Бюро по труда", преди подаване на заявление-декларация за социални помощи, да се намали от шест на три месеца. Това ще даде възможност за по-бърз достъп до социално подпомагане и намаляване на риска от изпадане от системата, обясниха от МТСП.