Осигуряването на трайна стабилност на цените е основният приоритет за Централната банка на Турция. Това заяви новият й управител - Наджи Агбал, предаде турската частна телевизия НТВ.

Преди дни Агбал пое поста от уволнения гуверньор Мурат Уйсал.

"Основната цел на централната банка на Република Турция, е да осигури ценова стабилност и устойчивост. В изпълнението на тази основна цел ще бъдат приложени всички инструменти на политиката на банката", каза Наджи Агбал, цитира БТА.

В първото си послание след назначението си Агбал обеща, още засилване на комуникацията в паричната политика "в рамките на принципите за прозрачност, отчетност и предсказуемост".

Новият гуверньор посочи, че до 19 ноември 2020-а, когато ще бъде проведено заседание на съвета за парична политика на банката, ще бъде извършен преглед на сегашното положение и на очакванията. 

Турската лира

днес повиши стойността си спрямо затварянето на петъчната сесия, т.е. преди да бъде назначен Агбал. Днес стойността на турската национална валута се покачи до 8,20 за долар спрямо 8,55 лири за долар в петък, отбелязва Анадолската агенция.

Припомняме, че през изминалата седмица тypcĸaтa лиpa пpoдължи дa пoeвтинявa и oтcлaбнa дo peĸopднo ниcĸo нивo cпpямo дoлapa. Обезценяването на валутата бе провокирано от пpитecнeнията oĸoлo гeoпoлитичecĸoтo нaпpeжeниe мeждy Typция и Гъpция и пapичнaтa пoлитиĸa нa cтpaнaтa.

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган уволни с указ управителя на централната банка на страната Мурат Уйсал и назначи на негово място бившия финансов министър Наджи Агбал.

Въпреки че не бяха преставени официални причини за смяната, източници, запознати с въпроса, твърдят, че Уйсал е държан отговорен за резкия спад на стойността на турската лира.

Инфлацията в страната се ускори до двуцифрени стойности, Турция има дефицит по настоящата си сметка, а чуждестранните резерви на страната също са ударени.

Агбал е четвъртият управител на турската централна банка в рамките на пет години. Според анализатори той е близък съюзник на Ердоган, но е смятан за способен мениджър, който вероятно ще заеме по-праволинеен подход към монетарната политика.