Председателката на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите Десислава Танева публикува на страницата си във "Фейсбук" обстоен остър коментар в отговор на писмото, изпратено по-рано в четвъртък от Българската аграрна камара (БАК) за средствата по украинската помощ, адресирано до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и изпълнителния директор на ДФ "Земеделие".

В писмото ръководството на БАК категорично заявява, че няма да допусне страховете на земеделските производители да бъдат използвани за политически цели.

"Не знам какво няма да допусне БАК, но със сигурност е допуснала да се подпише поредния меморандум, споразумение или нещо подобно с властта в лицето на Министерски съвет, Министерството на земеделието и храните, ДФ "Земеделие" за изплащане на т.нар. украинска помощ, без да са бюджетирани средства за това, без и в самото споразумение да има разписан механизъм за източника на финансиране на помощта. И това е пределно ясно на всеки от подписалите го към момента", пише Танева и уточнява, че например министърът на финансите Асен Василев не го е разписал.

Ясно е, според Танева, и на всеки, който може да чете и разбира бюджетите на МЗХ и ДФЗ, те са публични. Дори самият академик Денков, тогава премиер, ясно го е казал тези дни, бях търсена от медии за коментар - чест му прави, че е казал истината, отбеляза Танева.

Ето какво още пише Десислава Танева.

"В началото на предизборната кампания, а и в самия ход на такава кампания, вероятно неправителствената организация смята (почти правителствена в някои мандати), че размахвайки пръст на част от участниците в нея, ще замаскира "грамотността" си по изготвяне на това споразумение като се изпълни целта му. Не, неграмотността не може да се замаскира, без значение от заплахи, пламенни речи и много снимки от Гранитна зала в Министерски съвет!

Истината е пределно ясна на всеки, който може да чете. Необходимите средства за първия транш, който очакват съвсем справедливо земеделските стопани са над 250 млн. лв. или в този порядък, няма информация още за точните сметки след приключване на приема. И тези средства НЕ СА специално бюджетирани по бюджета на ДФЗ, където им е мястото", подчертава Танева.

По бюджета на ДФЗ има бюджетирани в подобен размер средства, но за съфинансиране на европейските програми. В хода на приемането на бюджет 2024 година и разразилия се дебат в пленарна зала за липсата на средства за украинската помощ в бюджета по ДФЗ тогавашният финансов министър нееднократно застъпи тезата, че пари има и земеделците трябва да изберат - или инвестиционната европейска програма (в случая ПРСР и ПМДР) или украинската помощ, въпрос на избор от самия сектор. Този дебат също е публичен, има и стенограми, подчертава Танева.

За съжаление, казва председателката на земеделската комисия, в момента течащите смени и влизащото служебно правителство възпрепятстват сформирането на Управителен съвет на ДФЗ, който единствен може да вземе решение за разпределянето на помощта според осигурения бюджет без значение начина на осигуряването му - дали чрез промяна на бюджетираните вече средства по бюджет ДФЗ; допълнителен бюджет чрез ПМС, или и двете. Тоест, по никакъв начин не може да се получат каквито и да е средства до 22 април, категорична е Танева.

Земеделските производители имат нужда и трябва да получат тези средства - така както ги очакват. Подобни пасквили като този могат да служат само за предизборна кампания сред самите браншовици, но не и друга; нито могат да помогнат - напротив, само могат да навредят в и без това трудната ситуация, изтъква Танева.

Българската аграрна камара попита в писмо до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) съществува ли риск за изплащането на т. нар. "украинска помощ" за земеделските стопани в договорения ѝ размер и срокове. Като повод за тези притеснения организацията изтъкна изявлението на служебния премиер, че не са обезпечени финансовите средства за помощта и това е един от мотивите за исканата смяна на земеделския министър.

Независимо от политическите решения за ръководството на Министерство на земеделието и храните и на ръководството на ДФЗ, които се вземат в настоящата и в бъдеща политическа ситуация, единствено очакваме и настояваме да се работи по важните за сектора политики и да се постигат резултати по тях, се казва още в писмото на Аграрната камара.