Фермите с "виртуални" животни, със стопанства, които не могат да докажат реализация на продукцията си, както и собствениците на нерегистрирани животновъдни обекти, няма да получат копменсации заради Covid кризата, предаде БНР. Министерството на земеделието е заложило такива ограничения, за да може помощта от 72 млн. лв. да достигне до реални фермери.

Очакванията са бюджетът за обезщетение на загубите, причинени от Covid ограниченията, да достигне до 50 000 земеделци, близо 20 000, от които - животновъди.

В отговор на мерките на ведомството от браншовата организация на овцевъдите и козевъдите алармираха, че има около 1000 фермери с близо 80 000 животни, които ще останат без никакво подпомагане в кризата.

По този повод от агроведомството правят уточнението, че са заложени ограничителни критерии, за да не бъдат източени парите по мярката. Специфичните изисквания се отнасят до наличието на валидно подадено заявление по схемите за обвързано подпомагане или по преходната национална помощ, обвързана с производството за 2021 г. и получено подпомагане по същите схеми за 2020 г.

Министерството на земеделието уверява, че ще търсят начин, стопаните, които не попадат в обхвата на мярката за тази година, в началото на следващата, да бъдат подпомогнати по de minimis.