Унгария може да приложи следващата година още две програми за икономически стимули, ако растежът в Европейския съюз - нейния основен търговски партньор - покаже признаци на забавяне. Това заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс и БТА.

Орбан произнесе годишната си реч пред унгарското малцинство в Румъния. Събитието се проведе в град Бъйле Тушнад.

"Ако нашите очаквания относно европейските икономически перспективи се окажат правилни, през пролетта на 2020 г. ще се нуждаем от втори, а през есента на 2020 г. от трети план за действие, за да защитим икономиката на Унгария", каза Орбан.

Той добави, че заради слабия икономически растеж в западните европейски страни Унгария вероятно ще се нуждае от двата нови плана за икономическо стимулиране, допълва Асошиейтед прес. Орбан призова към връщане на идеала на "конкурентната европейска икономика" и допълни: "ние се нуждаем от работни места и от намаляване на данъците навсякъде".

Икономическата политика на унгарския премиер е фокусирана върху запазването на икономически растеж, който да е по-висок от средните 2 процента за ЕС. През юни правителството обяви първи пакет от мерки, включително намаляване на данъци, с цел стимулирането на създаване на работни места, припомня Ройтерс.

Унгарската икономика нарасна с 5,3 процента през първото тримесечие на годината. Това е най-висок растеж от 15 години насам. Финансовият министър Михай Варга каза, че мерките от юни могат да поддържат растеж от 4 процента следващата година.

Но ако европейските перспективи се влошат, ще са нужни нови стъпки. Днес Орбан не навлезе в подробности в какво ще се изразяват тези стъпки. Той каза, че двете програми, които могат да се приложат догодина, ще подобрят конкуретноспособността на Унгария.

Анализатори очакват икономическият растеж на Унгария да се забави до 3,3 процента следващата година от прогнозираните 4,3 процента през настоящата година.

На проявата в Бъйле Тушнад, където днес се провежда и фестивал на унгарската култура, Орбан също така разкритикува ЕС заради миграцията, допълва Асошиейтед прес.

Той подчерта, че ЕС е допуснал сериозни грешки през последните пет години по отношение на имиграцията, както и по отношение на икономиката. Орбан каза, че Европейската комисия трябва да позволи на съвета на вътрешните министри на страните членки да взимат решение по миграционните въпроси.