Австрийската компания OMV обжалва решението на полската Служба за защита на конкуренцията и потребителите да бъде разтрогнато споразумението за финансиране на "Северен поток-2", съобщи ТАСС, предаде БТА.

Полският антимонополен орган глоби Газпром и пет европейски компании, които си сътрудничат с него и настоя те да разтрогнат партньорския си договор за строителството на газопровода "Северен поток-2". Причина за санкциите е това, че строежът на газопровода от Русия до Германия е в нарушение на полското антимонополно законодателство.

На компаниите бе наложена обща глоба от 385 милиона злоти (100 млн. долара), а Газпром е глобен с 29 млрд. злоти (7,6 млрд. долара).

Решението беше взето на 7 октомври, като регулаторът поиска европейските компании да разтрогнат споразумението до 30 дни след получаването на съобщението.

Главното обвинение на полската страна е, че компаниите, участващи в изграждането на газопровода, без съгласието на регулаторните власти, са сключили редица споразумения, засягащи финансирането на проекта.

Единствен акционер в Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви (OMV), англо-нидерландската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането.

Проектът "Северен поток-2" предвижда строителство на две линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра газ годишно от руското крайбрежие до Германия по дъното на Балтийско море.

Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на "Северен поток" и преминава през изключителната икономическа зона и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

В Берлин председателят на комисията по икономика и енергетика в Бундестага Клаус Ернст заяви, че санкционният натиск на САЩ срещу "Северен поток-2" едва ли ще изчезне след президентските избори. Според него демократите също подкрепят санкциите, така че няма да има промяна по въпроса за санкциите. Ще се запази и натискът от газовия сектор в САЩ, който иска да продава своя шистов газ.

Ернст призова на европейско равнище да се приемат мерки срещу намесата на САЩ в енергийната политика, например чрез вносни мита за американския газ, добит чрез фракинг.