Правителствата трябва да предприемат бързи, за предпочитане съгласувани, действия по справяне с икономическите последици от новия коронавирус, призова днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от ДПА.

Централните банки трябва да дадат сигнал за гъвкавост в подкрепа на доверието на пазарите и да имат готовност да осигурят ликвидност, ако тя се изчерпи на пазара, заяви главният икономист на ОИСР Лорънс Бун. По думите й е изключително важно към здравната криза да не се прибавя и финансова.

Ако епидемията се разрасне, необходимите мерки не бива да бъдат възпрепятствани от обичайните фискални съображения, добави тя.

Работата ни показва, че реакция на Г-20 чрез координирана здравна, фискална и парична политика би вдъхнала голямо доверие, посочи Бун.

Според ОИСР правителствата би следвало да предоставят незабавна фискална помощ на сектора на здравеопазването, за да бъде подобрено заплащането на персонала и да бъдат разработени тестове и медикаменти за новия коронавирус.

Главният икономист отбеляза, че трябва има подкрепа за хората, чиито работни места са уязвими, като евентуалните мерки трябва да включват краткосрочни трудови схеми и парични преводи за самонаетите.

Държавите биха могли да помогнат, като намалят или отложат фиксираните разходи и ускорят изплащанията към държавния сектор, добави икономистката.

Освен това, по думите й, правителствата могат да поискат от банките да позволят на кредитиполучателите да забавят вноските си.

ОИСР прогнозира днес, че растежът на световната икономика ще се забави с 0,5 на сто през 2020 година заради коронавируса. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ Цветомира Маринова