С 10 "за" и 9 въздържали се Комисията по бюджет и финанси отложи за сряда, 14 декември, разглеждането на второ гласуване на законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 г., на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г., заради предстоящото гласуване в пленарна зала на проектокабинета на проф. Николай Габровски.

Предложението направи Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС (заместник-председател на комисята) с аргумента, че не е целесъобразно в навечерието на избор на редовно правителство да се приема на второ четене удължителния закон на бюджета, предаде БТА.

Като посочи, че най-вероятно гласуването на предложения проект на състав и структура на редовно правителство ще влезе в сряда в пленарна зала, Ананиев изрази мнение, че  само 24 часа преди да бъде гласувано това правителство, не бива комисията да приема на второ четене удължителния закон за бюджет, бюджета за НЗОК и ДОО за 2022 г. Нищо не ни пречи утре, ако не бъде избрано правителството, половин час след това, да се съберем и да приемем на второ гласуване проектозакона, аргументира се Ананиев.

Бившият финансов министър добави към аргументите си, че приоритет номер едно в програмата на това правителство е бързото приемаме на бюджета. Това означава, че в рамките на най-много до две седмици това правителство, ако бъде избрано, ще предложи редовен бюджет за 2023 г., където могат да се фиксират и финансово осигурят всички политики и приоритети, които то е приело.