Евродепутатите гласуваха днес нови мерки, чиято цел е да увеличи дела на битовата техника - перални, хладилници, смартфони и др., които биват ремонтирани, а не се изхвърлят, предаде Ройтерс. Инициативата се стреми да намали обема на електронните отпадъци в ЕС.

През март Европейската комисия предложи нови правила, задължаващи търговците да поправят безплатно битова техника по време на двугодишния гаранционен период, ако стойността на ремонта не надхвърля подмяната на уреда, както и да осигурят възможност уредите да бъдат ремонтирани през следващите 5 до 10 години.

Правилата се отнасят и за хладилници, съдомиялни, прахосмукачки, устройства за съхраняване на данни и др.

Европарламентът одобри новите правила с 590 гласа за и 15 против, като добави година към гаранционния срок и насърчи страните членки да осигуряват стимули за ремонтирането на уредите. С новите правила се прави опит и резервните части да станат по-достъпни, като производителите бъдат задължени да осигуряват такива на независими сервизи на достъпни цени.

"Искаме да сложим края на "забранителните" цени на резервните части. Те трябва да станат достъпни и без да има пречки за сдобиването с тях", заяви Рене Репаси, германски социалдемократ, отговарящ за новото законодателство.

Представители на Европарламента ще трябва да договорят окончателния текст със Съвета на ЕС. Репаси изрази надежда, че по текста ще бъде постигнато разбирателство скоро и той ще бъде гласуван през февруари, за да влезе в сила преди изборите за нов Европейски парламент през юни.