Нова евродиректива слага край на измамните маркетингови трикове, че един продукт е еко, а всъщност няма нищо общо със "зелените" стандарти. Или пък, че новозакупената пералня може да издържи 5000 цикъла на пране, а всъщност животът ѝ е два пъти по-къс.

За да не се получават такива подвеждащи рекламни трикове, Европейският парламент и Европейският съвет одобриха въвеждането на нов етикет, на които ясно се вижда реалният живот на закупения продукт, - дали той наистина е екологичен и има отношение към опазването на околната среда.

Решението е публикувано в Официалния вестник на общността през тази седмица, а държавите членки имат двегодишен период да го синхронизират в законодателството си. Това съобщи в Брюксел по време на среща с медии докладчикът на европарламента от Хърватия Биляна Борзан.

На въпрос на 3e-news, след като изтече този 2-годишен гратисен период и в общността все още има компании, които мамят потребителите, предвиждат ли се някакви санкции за тях, Борзан заяви, че това е един много добър въпрос, по който трябва да се разсъждава.

"В миналото си спомням, че имахме изготвени добри закони на национално и европейско ново. Въпреки това се нарушаваха и нищо особено не се случваше. Например производител на храни по някакъв начин нарушава закона и отнася глоба от 10 000 евро, а същевременно генерира оборот за милиони. Така решихме, че за нарушителите ще се налагат санкции в размер на 4% от оборота. Смятаме, че е достатъчно сериозно и доста страшно за конкретната фирма", посочи тя без да уточнява дали и в новите правила на Брюксел ще залегнат подобни "солени" санкции.

Един от типичните примери за greenwashing е политиката на някои авиокомпании да предлагат срещу малка сума пари потребителите да заплатят за CO2 емисии, които техния полет е излъчил в атмосферата. Подобни политики не е ясно как точно опазват околната среда и се смятат от експертите за подвеждащи и въобще не допринасят за опазването на планетата.

Пред журналистите председателят на IMCO Анна Кавазини представи накратко някои приключени досиета по време на този мандат, Рене Репаси представи новите правила за право на ремонт, които ще бъдат подложени на окончателно гласуване на предстояща пленарна сесия. Тази директива ще помогне за намаляванене на броя на ремонтируемите продукти като по този начин ще се намалят отпадъците в ЕС.

"Този законопроект ще промени ежедневието на европейците. С него ще направим маркетинга по-прозрачен и ще се борим с преждевременното остаряване на стоките. Хората ще могат да избират продукти, които са по-издръжливи, могат многократно да се ремонтират и са по-устойчиви. Най-важното- компаниите вече не могат да мамят като казват, че пластмасовите бутилки са добри, защото производителят е посадил дърво някъде или, че нещо е устойчиво без да обясняват как и защо. Това е голяма победа за всички нас!".

Нейният германски колега докладчикът Рене Репаси отбеляза, че в бъдеще ще бъде по-лесно и по-евтино продуктите да бъдат ремонтирани вместо да се купуват нови и скъпи техники. "Това бележи значителен успех за Европейския парламент, който горещо подкрепя все по-активната роля на потребителите в борбата срещу изменението на климата.

С новите правила ще се забрани използването на общи екологични твърдения като "екологични", "естествени", "биоразградими", "неутрални по отношение на климата" или "еко". Това ще става ако няма конкретни доказателства за спазване на зелените политики и избягване на greenwashing-a.

В бъдеще в ЕС ще бъдат разрешени само етикети за устойчивост, основани на официални резултати, направени от държавни сертифициращи органи. Освен това, гаранционната информация ще бъде поставяна още по-видимо с нов етикет.

3e-news.net/bg

3еNews припомня, че още през есента на 2023 година Европейският съвет и Европейският парламент постигнаха ключово политическо споразумение в контекста екологичния преход. За тази цел бяха изменени две европейски Директиви - едната е нелоялните търговски практики (UCPD), а другата - за правата на потребителите (CRD). И двете бяха адаптирани към цялостната стратегия за постигане на целите Зеления преход.

Директивата за овластяване на потребителите има а цел да повиши прозрачността и мониторинга на твърдения, свързани с бъдещи екологични резултати. Това означава, че търговците няма да могат да твърдят, че даден продукт има неутрално, намалено или подобрено въздействие върху околната среда въз основа на непроверени програми за компенсиране.

След направените поправки тогава изпълняващият длъжността испански министър по въпросите на потребителите Алберто Гарсон Еспиноса коментира, че "гражданите страдат от последиците от изменението на климата и искат да бъдат част от решението". А с постигнатото от Съвета и Парламента решение, потребителите вече ще имат необходимата информация, за да направят правилния екологичен избор и ще бъдат по-добре защитени срещу зелени заблуди, социално и други нелоялни реклами практики. Това е от съществено значение, за да им позволим да играят активна роля в общата борба за по-зелена и по-справедлива Европа

Зеленият преход е колективно усилие и ролята на поведението на потребителите ще бъде от първостепенно значение. Искаме да сме сигурни, че потребителите ще играят тази роля като имат надеждна информация за защита срещу подвеждащи реклами и по-лесни начини за рециклиране или ремонт, пък тогава коментира Ерик Слотнер, министър на публичната администрация на Швеция.

Европейското бюро по околна среда (EEB) също приветства промените в законодателството и ги определя като "важна стъпка за противодействие на корпоративното зелено измиване". По негови данни в момента близо 75 % от продуктите на пазара на ЕС съдържат "зелено" послание , като половината от тях са неясни, подвеждащи или нямат отношение към Зеления преход.

Снимка: Апостол Апостолов

"Промените в директивите на практика пресичат порочните практики в зеления маркетинг. С тях се слагат на каишка ширещите се в момента неясни твърдения и послания, същевременно се повишава доверието в етикетите за устойчивост. И най-важното - хората ще имат достъп до повече информация за трайността и възможността за поправка на продуктите преди да ги закупят", коментира експертът по политиките за устойчиво потребление Мириам Тиман от най-голямата мрежа от екологични граждански организации в Европа EEB.

Европейският съвет и Европейският парламент ще имат още много работа по отношение на "зеленото измиване. Ще са нужни още допълнителни разпоредби на директивата ECGT. По-специално - Директивата за зелените претенции, която ще определи какво трябва да направят компаниите, за да докажат, че техните продукти наистина имат отношение към Зеления преход. Тази стъпка все още не е в процес на преговори и едва ли ще бъде финализирана преди европейските избори през юни, смятат от мрежата.