Само за последната седмица САЩ са увеличили с 43% вноса на нефт от Русия, заяви заместник-секретарят на Съвета за безопасност на Руската федерация Михаил Попов, цитиран от "Известия", "Русская весна" и редица други руски медии.

"САЩ принудиха европейците да въведат антируски санкции, а в същото време самите те не само продължават да внасят нефт, но и са увеличили обема на доставките на "черно злато" с 43% за изминалата седмица, до 100 000 барела в денонощие", заяви Попов.

"Освен това Вашингтон отмени забраната и разреши на своите компании да внасят торове от Русия, като им даде статут на стоки от първа необходимост", допълни Михаил Попов.

Изкуствените торове бяха включени в списъка с жизненоважни продукти, заедно със селскостопанската продукция, лекарствата и медицинските изделия. 

Заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия отбеляза още, че в същевременно САЩ не позволява на Европа "да предприеме аналогични стъпки". 

Михаил Попов предупреди, че "европейските приятели" на Америка могат да очакват и други подобни "изненади" от САЩ.

B нaчaлoтo нa мapт т.г. пpeзидeнтът нa CAЩ Джo Бaйдън oбяви зaбpaнa зa внoc нa pycĸи eнepгoнocитeли. Амepиĸaнcĸият лидep ĸaзa тoгaвa, чe Baшингтoн нe нacтoявa cтpaнитe oт EC дa ce пpиcъeдинят ĸъм тaзи зaбpaнa, тъй ĸaтo CAЩ paзбиpaт, чe cъюзницитe в Eвpoпa нямa дa мoгaт дa гo нaпpaвят.

Meждyвpeмeннo, в ĸpaя нa минaлaтa ceдмицa cтaнa извecтнo, чe Управлението за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ публикува нов генерален лиценз от 24 март, който на практика изважда руските минерални торове от списъка с възможни санкции спрямо Русия.

Междувременно министърката на отбраната на ФРГ Кристине Ламбрехт призова ЕС да обсъди възможността да забрани покупката на газ от Русия. По думите й Европейският съюз е решен да усили антируските санкции, в частност в енергийния сектор, а прибалтийските държави вече се отказаха от руски газ, за да не се налага да плащат в рубли, както поиска в указа си руският президент.