Във Великобритания продължават стачките. Служителите от Граничен контрол, жп работниците и автомобилните инструктори подновяват от днес исканията си за увеличение на заплатите в съответствие с инфлацията, съобщи кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов. 

След затишие само в коледния ден стачната вълна отново набира скорост.

Служителите от Граничен контрол започват втора поредица от стачки по британските летища. Около 1000 членове на синдиката PCS, повечето от които работят в Паспортен контрол, започват стачни действия от днес до 31 декември включително.

Профсъюзът предупреди, че стачките могат да продължат с месеци, ако правителството не седне на масата за преговори за заплащането и условията на труд. Държавни служители ще се присъединят към военен персонал като заместници на стачкуващите по летищата Хийтроу, Гатуик, Манчестър, Бирмингам, Кардиф и Глазгоу, както и пристанището Нюхейвън. Говорител на летище Хийтроу заяви, че предишната стачка от 23 до 26 декември е имала минимален ефект.

Днес и утре отново ще бъде нарушен железопътния транспорт. Стачкуват работниците в две железопътни компании - Western Railway и West Midlands Trains.

От днес в продължение на 5 дни в 71 центрове за шофьорски изпити ще стачкуват автомобилните инструктори. В много селски райони в страната стачкуват и данъчните инспектори.

Правителството заяви, че не може да си позволи да увеличи заплатите с повече от 10%, каквито са исканията на повечето стачкуващи. Премиерът Риши Сунак посочи, че негов приоритет е да намали инфлацията.