Лидерите на страните от ЕС продължават опитите да постигнат съгласие по следващия седемгодишен бюджет и финансовото подпомагане заради коронакризата.

Компромисно предложение е направил председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той предлага сумата, предвидена за безвъзмездни субсидии във фонда за възстановяване, да бъде намалена с 50 милиарда евро и тези пари да бъдат прехвърлени към сумата, предвидена за заеми.

Мишел предлага и сериозно орязване на парите по Общата селскостопанска политика в следващия седемгодишен бюджет.

С новото предложение на Мишел, безвъзмездните средства за селскостопанско развитие, които са основната част от зелените и социални схеми в общата селскостопанска политика, трябва да бъдат намалени с 5 млрд. евро.

Председателят на Европейския съвет предлага и сериозно орязване на фондовете по програмата за изследвания и иновации InvestEU, която се очаква да даде допълнителен тласък на инвестициите, иновациите и създаването на работни места - от 30,3 млрд. евро на 11,5 млрд.

Доброто предложение за България и приятелите на кохезията е, че средствата по това перо се увеличават с близо 4 млрд. евро. Холандски дипломат определи новите идеи на Мишел като "сериозна стъпка в правилната посока", но добави, че компромис все още не е постигнат.

Първият кръг от консултации се провежда между лидерите на Дания, Австрия, Нидерландия, Финландия и Швеция от една страна и Франция, Германия, Италия, Испания и Португалия от друга - така да се каже, между двата основни лагера. На тях присъства председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, съобщава БНР.

Преди началото на заседанието Шарл Мишел организира закуска с петима от най-близките си приятели, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, италианският премиер Джузепе Конте, испанският министър-председател Педро Санчес и колегата му от Нидерландия Марк Рюте, един от най-големите противници на плана за възстановяването в настоящия му вид.

Както късно снощи стана ясно, остават разделенията между така наречената "пестелива четворка" - Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания и страните от Източна и Южна Европа, предимно за съотношението безвъзмездни средства заеми във фонда за възстановяване.

По последна информация четворката настоява предвидените 500 милиарда евро за безвъзмездни заеми да бъдат орязани с 200 милиарда и дори повече.

Полският премиер Матаеус Моравецки написа в Туитър тази сутрин "има една група от държави, която ние наричаме скъперници, а те се обявяват като пестеливи".