Промяната на климата се ускорява и светът ще премине прага на затопляне от 1,5 градуса по Целзий (2,7 по Фаренхайт) това десетилетие, показва изследване, публикувано в четвъртък. Това според учените трябва да предизвика тревога на тазгодишните разговори за климата на COP28, съобщи Ройтерс само месец преди старта на най-голямата среща за климата.

Държавите обещаха в Парижкото споразумение от 2015 г. да задържат глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните температури, но новата статия на екип от учени, включително от НАСА и Колумбийския университет, допълва доказателствата, които предполагат, че тази цел вече е недостижима.

Повечето сценарии за емисии според Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата (IPCC) предвиждат светът да надхвърли прага от 1,5 градуса през 2030 година.

"Граница от 1,5 градуса по Целзий е по-мъртва от пирон", каза съавторът на изследването Джеймс Хансен от Института за Земята на Колумбийския университет, който беше сред първите учени, които през 80-те години предупредиха света за въздействието на парниковите газове върху затоплянето на климата. "Недостатъкът на нашата научна общност е, че не изясни на политическите лидери каква е ситуацията", каза той.

Светът вече се е затоплил с близо 1,2 градуса над прединдустриалните температури.

Проучването получи смесени отзиви от други учени по климата. Някои поставиха под въпрос констатациите му, като Майкъл Ман от Университета на Пенсилвания каза в публикация в блог, че те са "много извън основните тенденции".

Новият доклад идва след месеци на екстремни метеорологични сътресения в световен мащаб, от горещи вълни в Китай до тежки наводнения в Либия, като 2023 г. ще бъде най-топлата година в историята.

Страните ще се съберат по-късно този месец в Дубай за годишната среща на върха на ООН за климата, за да обсъдят глобалните политически усилия за ограничаване на емисиите на парникови газове.

Резултатите от проучването, публикувани в списание Oxford Open Climate Change, са резултат от два фактора.

Учените са подценили колко чувствителен е климатът на Земята към нарастващите нива на въглероден диоксид. IPCC даде най-добро предположение, че удвояването на нивата на въглероден диоксид в атмосферата би довело до глобално затопляне от около 3 градуса по Целзий.

По-доброто разбиране на древните климатични данни е довело до по-висока оценка от около 4,8 градуса по Целзий, се казва още в проучването.

Досега концентрациите на въглероден диоксид в атмосферата са се повишили от около 280 части на милион (ppm) в прединдустриалната ера до около 417 ppm днес.

Друг фактор, цитиран в доклада, е свързан с напредъка на Китай в почистването на замърсяването на въздуха, причинено главно от серен диоксид, изхвърлян от въглищни централи, заедно с глобалните усилия за ограничаване на подобни емисии от корабоплаването.

Почистването на небето, макар да носи ползи за здравето и спасява животи, ускорява изменението на климата. Аерозолите разпръскват и отразяват слънчевата радиация, коментират учените. Повече може да научите ТУК.

Учени от Пенсилвания се противопоставиха на идеята, че моделите са подценили чувствителността към климата, както и на въздействието на намаляващите емисии на серен диоксид от корабоплаването. Според други проучването е на база други скорошни изследвания.

"Всичко се ускорява", каза климатологът Клаус Хубачек от университета в Грониген.

По-рано тази седмица изследване, публикувано в списанието Nature Climate Change, предполага, че светът ще трябва да достигне нетни нулеви емисии до 2034 г., което дава 50% шанс да задържи затоплянето до 1,5C - много по-рано от глобалната цел за 2050 година. Може да видите повече ТУК.