Автомобилният концерн "Фолксваген" (Volkswagen) трябва да компенсира изцяло клиентите, които са теглили заеми, за да си купят дизелови автомобили, за които бе установено, че са оборудвани със софтуер за манипулиране на тестовете за вредни емисии. Това постанови днес Федералният върховен съд в Карлсруе, цитиран от Ройтерс.

Съдът отхвърли жалбата на германския автомобилостроител и обяви, че той трябва да плати 3300 евро (3926 долара) на клиент, който си е купил един от тези дизелови автомобили през 2013 година, плюс лихвите по кредита.

Това е поредното дело за втория по големина автомобилопроизводител в света, които се опитва да сложи точка на скандала с манипулираните емисии от 2015 година.

"Фолксваген" натрупа разходи за над 32 милиарда евро (38 милиарда долара) в резултат на Дизелгейт.

Делото, по което днес се произнесе съдът в Карлсруе, бе заведено от клиент, който си купил Фолксваген Голф (Volkswagen Golf) втора ръка със заем от Фолксваген банк (VB), дъщерна компания на автомобилостроителя. След избухването на дизелгейт клиентката върнала автомобила с двигател И Ей 189 (EA 189) в разгара на кризата с манипулираните тестове и поискала компенсация за нанесените щети.

Фолксваген, който отказваше да плаща натрупаните по кредита лихви, обяви, че днешното решение на съда няма да се прилага за всички покупки на превозни средства, които са получили финансиране.