Норвегия планира да харчи по 63 милиона крони (6 милиона долара) годишно до края на десетилетието, за да трупа зърнени запаси, съобщиха от правителството на страната, предаде Асошиейтед прес на която се позова БТА. Това се налага поради серията от кризи, връхлетели света през последните години - пандемията от COVID-19, руската инвазия в Украйна и климатичните промени, обясняват властите.

От следващата година Норвегия ще започне да складира по 15 000 тона зърно годишно и ще го прави поне до 2028-2029 г., заяви министърът на земеделието и храните Гейр Полестад. По думите му целта на акцията е по всяка време страната да има на склад запаси от зърно за поне три месеца напред.

Така към края на десетилетието запасите от зърно трябва да възлязат на около 82 500 тона, посочи министърът без да уточни за какъв вид зърно става дума. Норвежкият парламент трябва да одобри плана, преди той да бъде въведен в действие.

Засега не е ясно къде ще се складира зърното. Норвегия поддържаше сериозни зърнени запаси от 50-те години на 20 век до края на века, но през 2003 г. закри програмата, тъй като реши, че тя вече не е необходима.