Рейтинговата агенция "Standar&Poor"s" потвърди кредитния рейтинг на България с положителна перспектива. Агенцията е потвърдила дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута - три пъти Б минус с положителна перспектива.

Какво значи това за икономиката ни и докога ще чакаме за т.нар. чакалня на еврозоната, коментира пред БНТ Николай Василев, бивш министър на икономиката.

Ако приемем, че рейтингите на големи държави като САЩ и Германия са три пъти А, това значи, че България е на най-ниското ниво три пъти Б минус, това е добър кредитен рейтинг. Икономическите показатели на страната са добри според мен, но няма да отлепим по-нагоре, ако не ни приемат в еврозоната, обясни Василев.

По думите му, закъснели сме с цяло едно десетилетие за приема в еврозоната.

"Причините за това са, че частично България може да не е достатъчно активна, от друга страна, може да не ни искат. За мен въпросът е само политически.

България има остър, рязък ръст на заплатите през последните 3-4 години, той ще продължи. Но който иска по-високи заплати трябва да знае, че някои цени малко ще се вдигнат. Ако влезем в еврозоната, цените на някои други стоки пък ще паднат, например европейските автмобили", обясни още икономистът.

"За мен има две големи ползи от приемането на еврото. По-малката е икономическата - повече инвестиции, търговия, туризъм. Втората, за която по-малко говорим, е поважна - това е международният имидж на страната.

Решението за приемане на България в еврозоната ще бъде политическо", каза в заключение Василев.