Това е бюджет или сделка за спасяването на Южна Европа от финансови затруднения, каза в студиото на Сутрешния блок по БНТ бившият икономически министър Николай Василев в коментара си за тежките преговори в Брюксел за бюджета на ЕС за следващите 7 години и за договореното от България.

"Всъщност богати и спестовни държави - Германия, Нидерландия, Австрия, Дания, Швеция и Финландия, плащат много пари, а най-вече получават южните държави, за да не катастрофират тази година - това са държавите с прекрасни плажове. Получава и Източна Европа, в рамките на която е и България - тоест ние сме от получаващите без да имаме нужда от спасяване, но тъй като всички от Източна Европа получават, получаваме и ние", обясни Василев.

Според него са логични исканията на някои страни-членки на ЕС да се упражнява строг контрол върху разходването на евросредства, които ще бъдат отпускани. За радост, "България не е сред най-рисковите държави в тази сфера".

"Има други две държави с по-голям проблем от нас. При тях има истински риск, ако продължат да изглеждат странно в ЕС, да бъдат наказани финансово. Това са Унгария и Полша", поясни той.

По думите му "Южна Европа пропиля последните 10 години отново" и причина за това не е само корона кризата - "с огромни бюджет дефицити, с огромен дълг, с никаква политика на икономии".

"Тези държави сега са много по-зле, отколкото бяха след предишната криза. Ако сега не бъдат спасени, те финансово приключват", добави Василев.

Той отбеляза, че макар и по-бедна, България се движи по-добре.

"Това не се каза на европейската среща, но ние може би сме единствената държава в Европа, която за полугодието тази година има бюджетен излишък. Тоест на тази олимпиада ние излязохме със златен медал, макар че не се похвалихме достатъчно. За мен това е достойното поведение и бих искал така да продължава в бъдеще", заяви икономистът.