Трябва да стабилизираме политическата система и да увеличим доверието към страната в международен план. Това заяви премиерът Николай Денков, който участва в "Среща на бизнеса с правителството: Очаквания и прогнози за 2024 г.", организирана от "Капитал", предаде БТА.

Някои от най-трудните реформи и в правосъдието, и в енергетиката вече са факт, заяви Денков.

Моето усещане е, че докато правителството успява да предостави резултати пред обществото, пред политическите ни партньори, то ще бъде изпълнено със смисъл и ще бъде устойчиво, каза премиерът. Никой от нас не знаеше как ще потръгне правителството и нямаше пълната увереност, че ще успеем със задачите, които сме си поставили, добави той. По думите му правителството е успяло почти във всичко на 95%.

"Нашата програма е планирана до края на 2024 г. с ясната заявка, че ако всичко върви добре, сме готови да продължим напред", категоричен министър-председателят.

Ако успеем да реализираме това, което правим в момента, България ще бъде друга, заяви премиерът. Той подчерта, че правителството има няколко групи приоритети, свързани с усъвършенстването на институциите, интегрирането на България в различни международни структури и модернизиране на икономиката.

"На първо място това е правосъдната система, където през последните месеци има активна работа и съществен напредък", отбеляза премиерът. Той подчерта и необходимостта от реформи в държавната администрация.

"Имам предвид на първо място правосъдната система, където през последните месеци всички виждате, че има много активна работа и съществен напредък. Тук са държавната и областната администрация, които трябва да бъдат дигитализирани. Това означава да се променят и нагласите и подхода на хората, които работят в тях. Тук са и образованието и здравеопазването като основни области, в които ако обществото не успее да отиде на съвременно ниво, няма шанс да се справи с другите си задачи", коментира министър-председателят, цитиран от БНТ.

Във втората група приоритети Денков открои необходимостта от интегрирането на България в различни структури, сред които Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Често става дума за амбициите ни да влезем в Шенген и еврозоната. По-малко се чува за амбицията да влезем в ОИСР, но и там имаме напредък, както и в някои структури на ООН", отбеляза акад. Денков.

Модернизацията на българската икономика бе третият приоритет, върху който акцентира премиерът. "Нашият регион и страните в него трябва да работим заедно и имаме амбицията да станем сред водещите региони в Европа", каза Николай Денков. "Ние имаме дълбокото убеждение, че нашият регион - България и съседните страни - трябва да работим заедно и имаме амбицията да станем водещ регион в Европа."