За остра размяна на реплики между европейските лидери съобщават дипломати, станали свидетели на обсъжданията през първия ден от първата във времето на пандемия присъствена среща на върха на ЕС-27. Както е известно, евролидерите спорят по плана за възстановяване на европейските икономики на обща стойност от 750 милиарда евро и по бюджета на Съюза за следващия седемгодишен период в размер на общо 1,074 милиарда евро.

Дипломатите свидетелстват, че гневът се е излял главно върху премиера на Нидерландия Марк Руте. "Файненшъл таймс" например откроява обвиненията на премиера Бойко Борисов, че Рюте иска да бъде "полицаят на Европа" (на единната общност), като си присвоява правото да решава дали националните планове за реформи са достатъчно амбициозни, за да оправдаят финансовата помощ на Европейския съюз за съответните страни.

Цитиран от правителствената пресслужба, Борисов подчерта, че в устройството на ЕС органът, който упражнява контрол, е Европейската комисия.

Те имат право да спират фондове, да налагат наказателни процедури - абсолютно всички права, добави премиерът, цитиран и от БТА.

Съжалявам, че въпреки изричното ни разбирателство да не се коментира нищо преди крайното ни решение, колеги са си позволили да изнасят казано от един или друг премиер, заяви Борисов по повод информациите, че е влязъл в спор снощи с Марк Рюте.

Българският министър-председател обаче е подкрепил нидерландския си колега за инструмента, който предвижда възможността всяка държава да поставя определен въпрос, който смята за важен, за разглеждане от министрите от ЕКОФИН (Съвета по икономически и финансови въпроси). "Това е добър компромис", отбеляза Борисов.

Малко след 12.30 часа българско време Борисов публикува на страницата си във фейсбук снимка с Марк Рюте с думите: "Пълен синхрон."

Какво всъщност иска Рюте

Както вече писахме, Марк Рюте настоява планът за всяка страна, срещу който ще бъде отпускана помощ за възстановяване, да бъде одобряван с единодушие, а не с квалифицирано мнозинство. Рюте иска да види реформи в страните преди да получат пари за възстановяване.

На практика Рюте иска право на вето. Според няколко източника Нидерландия е единствената държава, която поставя това условие.

"Това, което Нидерландия иска, е невъзможно от правна гледна точка и трудно за преглъщане политически", заяви дипломатически източник, цитиран от световните агенции.

В опит за постигане на компромис, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложил механизъм, чрез който държави, имащи резерви за плана за дадена страна, да открият дебати на общностно равнище. Няколко лидери обаче отхвърлили тази идея, каза европейски източник. Един от тях беше Рюте.

Правото на вето не подкрепиха дори и останалите страни от т. нар. "пестелива четворка" - освен Нидерландия, още Австрия, Дания, Швеция (плюс Финландия). Всички те обаче запазват своите възражения за субсидиите (грантовете) за възстановяване (предложени 500 млрд. евро от общо 750 млрд. евро средства за възстановяване на държавите). Северните страни настояват за по-строги условия и контрол при отпускането на средства от фонда.

Условието за реформи също предизвика остро недоволство на мнозина лидери, които се опасяват да не им бъдат наложени отвън спасителни програми като тази за Гърция в разгара на кризата в еврозоната.

Нидерландия настоява страните, които ще получават подкрепа от фонда, да се съгласят на реформи в трудовите си пазари и пенсионните системи, както и в други сектори.

Пред журналисти Рюте заяви, че неговите искания са раздразнили колегите му, но изтъкна, че всяка страна защитава своето виждане. Априори той обяви, че шансовете за сделка са под 50%.

Италианският премиер Джузепе Конте изрази надежда, че е възможно нидерландският му колега Марк Рюте да промени позицията си за фонда за икономическо възстановяване на Европейския съюз. Конте отбеляза, че Италия е готова за преразглеждане на отделни детайли, но не възнамерява да приеме компромисно решение, което не само нарушава равновесието между европейските институции, а и омаловажава значението на този фонд.

Втори критичен ден на преговори

Лидерите на ЕС започнаха по обед втория ден от срещата си на върха със стремеж да постигнат споразумение по фонда за възстановяване и многогодишния бюджет. Днес ще бъдат представени нови предложения в опит за постигане на компромис.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще представи тези предложения първо на малки групи страни, а след това пред всичките 27.