Когато Мария Витанова, на 18, ученичка в немската гимназия, дойде на курса за кариерно ориентиране и предприемачество, не знаеше какво да очаква и дали това не е поредното разсейване точно 3 месеца преди кандисване за университет. "Преди курса мислех за всичко едновременно, не знаех кое след кое следва". Всички около Мария, както се случва с много млади хора, имат очакване тя да избере какво ще учи, да се насочи и да бъде убедена в избора си, но.... 

Много интереси, мечта за театър и клишето, че театърът не прави пари.
В първия уикенд на курса е малко уплашена, тъй като се гмурка в дълбокото - какво всъщност иска и смее ли да заложи на мечтите си. Постепенно в курса става ясно какво ще учи и поставя цел за образованието и кариерата си.

"Нещото, което научих най-вече, е че като осъзнаеш каква е целта ти, спираш гледаш нея и започваш да гледаш само настоящето и какво конкретно можеш да направиш във всеки един момент, така че да се доближиш до нея."

Не знаеш какво да учиш. Учиш нещо, което не ти харесва и искаш да смениш специалността, но не знаеш с каква.

Има ли изобщо връзка между образование и кариера и дали университет не е отживелица.

Това са въпроси, които си задават много младежи и те са ключови важни, защото почти всеки младеж, от над 2000 с които екипът на Career rEvolution, прави една от тези 3 грешки, които убиват възможността за смилено образование.

Грешка номер 1 - Добър съм с география и ще кандидатствам с география

Така разсъждават много млади хора - в какво са добри и то лесно ще им помогне да ги приемат в университет. Истината обаче е, че имаш нужда от кариерна цел - да имаш представа с какво искаш да се занимаваш и на базата на него да избереш специалност и университет. Звучи много просто, но доста малко младежи подхождат така.

Другото ключово нещо е да разбереш, че има умения, които можеш да развиеш чрез курсове и практика. Най- добрите маркетинг специалисти, които познаваме, са се научили в практиката и често са учили различна специалност в университета. Няма как да станеш лекар само с практика - това важи само за някои професии.

Нашият съвет: Отдели време да откриеш кои са силните ти страни и интереси и тогава избирай специалност. Това време не е загубено - напротив- то ще ти спести много стрес и уроци, от които нямаш нужда.

Направи списък на професиите, към които искаш да се ориентираш - можеш да видиш съвет от нас тук. След това виж къде се предлагат специалности, които ще ти помогнат да развиеш знания и умения за тази професия.

Провери и дали един курс няма да е добро начало, за да започнеш да градиш опит и умения в практиката.

Грешка номер 2 - Ще уча по-обща специалност, която дава възможност за много професии и може да се приложи навсякъде.

Това е много предизвикателен въпрос. Проблемът с по-общите специалности, като Европеистика е, че не се специализираш в нещо конкретно, в което да развиеш умения и знания и да можеш да кажеш, че си много добър. Тези специалности не са лоши, ако си решил да се занимаваш с професии, за които са подходящи. В случая с Европеистиката, ако знаеш със сигурност, че искаш да работиш в европейска институция и да се занимаваш с някои от програмите на Европейския Съюз, може да е добра идея. Но има два проблема - други специалности също ти дават възможност за такава професия и реализация.

А в ХХI век да си специалист по всичко не е добра идея, ключово е да има едно нещо, в което не просто си добър, но и можеш да правиш нещо уникално. Например участничка в нашия курс прави уникални бижута само за пътешественици, без аналог никъде по света.

Нашият съвет: Насочи се към специалност, която дава много конкретни умения или е ясно свързана с конкретна професия - например няма как да станеш адвокат, без да учиш право.

Грешка номер 3 - Винаги ще има работа за адвокати (или счетоводители)

Срещали сме се с много младежи, учили престижна или "търсена" специалност, които обаче не намират реализация. Причината - никога не им е било интересно и не са положили усилия да станат много добри и да проверят всички налични възможности. Когато човек има силна мотивация за нещо, винаги намира начин. Виждали сме младежи без опит да започват в компании на позиции, за които задължително се изисква опит, без да имат връзки. Мотивацията прави чудеса и впечатлява всички - винаги.

Нашият съвет: Ориентирай се към специалности, за които имаш силна мотивация. Не избирай специалност, само защото мислиш, че се търсят такива специалисти. На първо място се фокусирай в мотивацията си, на второ направи проучване за професиите - какво точно правят тези специалисти и къде се търсят.

Бонус съвети:

Тук е много важно да кажем нещо за проучването. Много често при нас идват младежи и казват: "Не знам къде да намеря тази информация" и просто седят в очакване ние да има дадем отговорите (които често имаме, но не там е въпросът). Да се научиш да намираш информация и да се справяш със задачи, в които изглежда че има много неизвестни, е умението, което ще ти донесе най- много пари и успех. Не познаваме предприемач, който да не е много добър в него. Не познаваме и успешни хора, които да не са инициативни и да се справят дори когато има много неизвестни.

Изборът на специалност до голяма степен е въпрос на проучване и себепознание. Научиш ли се да познаваш себе си и да откриваш информацията, която ти е нужна, успехът е гарантиран.

За избора на специалност, "проучванията", които трябва да направиш са следните:

  1. Кои са интересите и силните ти страни - избери до 3
  2. Какви професии отговарят на тези интереси и силни страни - избери до 3
  3. Какво е необходимо да учиш, за да практикуваш тези професии.

Ако искаш да бъдеш журналист, освен журналистика, можеш да учиш филология, социология. Тук е важно да видиш дали една специалност не ти дава възможност за реализация в повече един твой интерес. Например при социология освен журналистика, можеш да се занимаваш с маркетинг, например.

Това са базовите стъпки. При тях се научаваш да разбираш себе си по- добре и да търсиш информация, която ти е необходима.