Искам да подкрепяме бизнеса, българският бизнес плаща едва 10% данък. До този момент не режем разходи, освен заплатите на министрите и на политическите кабинети. Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг късно снощи в Министерския съвет след видеоконферентна среща на високо ниво ЕС - Западни Балкани.

Много повече даваме за Министерството на здравеопазването, за облеклата, за лекарствата, посочи премиерът.

Мярката 60/40 вече се ползва от 150 хиляди души. 170 млн. лв. е грантът за микрофирмите. Това го правим, за да подпомагаме бизнеса, защото не знаем какво идва, каза премиерът във връзка с мерките за подкрепа на бизнеса.

Борисов отбеляза, че опозицията иска правителството да харчи, да раздава пари, но това не е възможно, защото в хазната трябва да останат средства. Не може да се харчат пари безразсъдно.

"В момента, в който приходите в бюджета са драстично намалели, от БСП искат да се харчат пари като грантове", каза премиерът. "Това са парите на хората. Всеки може да дойде и да каже - дотирай ми с ваучер за моя сектор, но това не е възможно", коментира той.

Тази сутрин от БСП дадоха за пример Сърбия и Хърватия, където раздали по една минимална заплата на останалите без работа. Конкретно за ваучерите, известно е за тях като инструмент в подкрепа на туристическите фирми настояват от коалиционните партньори Обединени патриоти.

От ОП също така настояват за промяна в схемата 60/40, определяйки я за неефективна (следвайки мнението на работодателски организации) и предлагайки да се модифицира на 60/0.

Борисов обаче предупреди, че "не се знае тази криза докога ще продължи". Ден за ден се наблюдава ситуацията, каза премиерът.

Нищо не е отминало, нищо и не се знае. Нека продължим да се пазим, за да можем да живеем нормално, призова Борисов и подчерта: ако почнат да нарастват случаите (над 100 дневно), ще въведем ограничителни мерки отново. Умолявам хората да бъдат дисциплинирани, заключи по темата премиерът.