Швейцария за поредна година запазва лидерската си позиция сред най-иновативните икономики в света, следвана от Швеция, САЩ, Великобритания и Южна Корея. България се е изкачила от 37-о на 35-о място. Това сочи тазгодишната класация на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) сред 132 държави, цитирано от БТА.

Класацията, която се публикува от 2007 година, се основава на Глобалния индекс на иновациите (GII), отчитащ параметри като институции, човешки капитал и научни изследвания, инфраструктура, развитие на пазара и бизнеса, знания и технологии, творчество.

България се представя най-добре при творческите стоки и услуги (21-о място). В тази област страната ни постига резултати, сравними с тези на икономики с високи доходи като Норвегия (20-о) и Италия (29-о), се посочва в доклада, поместен на сайта на СОИС. България отново е най-зле в пазарното усъвършенстване (72-о място), макар да се наблюдава подобрение.

Непосредствено преди нас в индекса е Унгария (34-о място), а след нас е Малайзия (26-о място).

В групата на икономиките с по-високи средни доходи страната ни вече е на второ място, измествайки Малайзия на трета позиция. Лидер е Китай, който е и единствената икономика от тази категория в топ 30 на индекса - на 12-о място. България и Малайзия са единствените други икономики от групата, които са близо до топ 30, изтъкват от СОИС.

Европа продължава да е вторият най-иновативен регион в света след Северна Америка. На Стария континент се наблюдават голям брой иновативни икономики: 16 от тях са иновационни лидери (т.е. в топ 25). Общо 10 се изкачват нагоре: Франция (11-а), Исландия (17-а), Австрия (18-а), Естония (21-ва), Унгария (34-а), България (35-а), Словакия (37-а), Литва (39-а), Русия (45-а) и Беларус (62-ра).

В света топ 10 се допълва от Нидерландия, Финландия, Сингапур, Дания и Германия.

В дъното на класацията са Ангола, Йемен, Гвинея, Нигер и Бенин.

Според авторите на доклада въздействието на кризата, причинена от пандемията от коронавирус, е "изключително неравномерно" в различните икономически сектори. Инвестициите в научно-изследователска и развойна дейност са увеличили компаниите, занимаващи се с интернет технологии, софтуер, фармацевтични средства и биотехнологии. В същото време в областта на транспорта и пътуванията е отчетен спад на този вид инвестиции.

Много сектори показаха впечатляваща устойчивост, особено тези, които активно цифровизират, използвайки технологии и иновации, коментира генералният директор на СОИС Дарън Танг По думите му иновациите играят важна роля за преодоляване на общите предизвикателства, пред които сме изправени, и за изграждане на по-добро бъдеще.

СОИС е специализирана агенция на ООН със 193 страни членки.