Френският град Нант е "Европейска столица на иновациите" за 2019 година, обяви Еврокомисията в рамките на Европейските дни на научните изследвания и иновациите. Това се посочва в прессъобщение на представителството на ЕК в България.

Титлата е признание за изключителната способност на града да използва иновациите за подобряване на живота на своите жители, както и за прилагания от него модел на управление, основаващ се на отвореност и сътрудничество.

Заедно с титлата Нант получава парична награда от 1 милион евро по линия на европейската програма за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020".

В класацията след Нант се нареждат още пет града - Антверпен (Белгия), Бристол (Обединено кралство), Еспоо (Финландия), Глазгоу (Обединено кралство) и Ротердам (Нидерландия), които получават по 100 000 евро за насърчаване и разширяване на иновационните практики.

Нант е петият град, който печели тази европейска награда, и вторият нестоличен град след Барселона. В града се прилага концепция за отворено управление, характеризираща се с постоянен диалог с гражданите, с различни сдруженията и експерти. В Нант има процъфтяваща общност от стартиращи предприятия и предприятия в областта на цифровите технологии. Тя подпомага разработването и прилагането на публичните политики.

Най-важните политики и проекти в Нант са:

"Големи дебати" с гражданите - в рамките на тази инициатива се обсъждат теми като енергийния преход. В нея са взели участие над 55 000 души, като през 2018 година беше изготвена програма с 33 амбициозни ангажимента. Тяхното изпълнение се наблюдава от специална комисия, съставена от независими граждани и заинтересовани страни.