Резкият спад на икономическата активност в еврозоната през миналия месец вероятно е знак, че валутният съюз най-вероятно няма да успее да избегне рецесията, показват данните от ключово проучване, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Окончателният индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) на "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global), разглеждан като добър индикатор за състоянието на икономиката, се понижава до 20-месечен минимум от 48,1 пункта през септември спрямо 48,9 пункта през август. Стойността на индекса е под предварителната прогноза, че през миналия месец той ще падне до 48,2 пункта. Той е и под нивото от 50 пункта, което е индикатор за свиване на икономиката.

"Всякакви надежди, че еврозоната ще избегне рецесията са попарени от стремителния спад на икономическата активност, знак за което е нивото на индекса Пи Ем Ай", отбелязва главният икономист на "Стандарт енд Пуърс глоубъл" Крис Уилямсън.

Повишаващите се цени, особено на енергията, наред с мрачната икономическа перспектива, карат потребителите да бъдат предпазливи, поради което индексът Пи Ем Ай, отразяващ състоянието на ключовия за еврозоната сектор на услугите, потъва от 49,8 пункта през август до 48,8 пункта през септември, което е най-ниското му равнище от февруари 2021 г.

"Увеличаващата се инфлация, свързана с енергийната криза и войната в Украйна, буквално унищожава търсенето на фона на свиване на икономическата активност до нива, които не са регистрирани от дълговата криза в региона през 2012 г., като изключим периодите на ограничения по време на пандемията", коментира Крис Уилямсън.

"Ето защо и компаниите, и домакинствата намаляват своите разходи и инвестиции, подготвяйки се за една тежка зима", категоричен е главният икономист на "Стандарт енд Пуърс глоубъл".

Огромното увеличение в цените на енергията ще доведе до "драстична загуба на покупателна сила" и риск производството на много компании да стане нерентабилно, според експертите от Германския институт за икономически изследвания (DIW).

"Войната в Украйна, започната от руския президент, и нейните широкообхватни последици вероятно ще доведа до загуба на икономически растеж в Германия от близо 5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2022 г. и 2023 г. според оценките, отбеляза в края на септември икономистът от мозъчния тръст Гуидо Балди.

Повишението на цените от една страна и несигурността от друга потискат реалните продажби и очакванията на изнеса, допълва Лаура Пагенхарт от института.