Над 30 000 винетки са прехвърлени на автомобили след смяна на регистрационния номер през 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/.

От там посочват, че съгласно Закона за пътищата винетката, издавана на регистрационен номер, следва автомобила и при смяна на регистрационните табели тя се прехвърля на новия номер. Прехвърлянето се извършва от Националното тол управление след подадено заявление, уточняват от пътната агенция.

Според утвърдения норматив при промяна на регистрационния номер на автомобила собственикът или ползвателят му следва в рамките на три работни дни да подаде заявление в централното управление или в областните пътни управления на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) или по електронен път, се посочва в съобщението.

От АПИ напомнят, че прехвърлените електронни винетки заради пререгистрация на превозното средство могат да бъдат проверени от бутона "Проверка на е-винетка при пререгистрация на автомобил", след като се въведе новият номер и уточняват, че прехвърлянето им е позволено само заради смяна на регистрационните номера на автомобила. Корекции заради грешно въведени данни не се допускат, посочват от АПИ