При повече от 50 процента от проверените обекти по републиканската мрежа в гаранционен срок има отклонение при изпълнение на изискваното качество. Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на пресконференция във ведомството, на която той обяви резултатите от направените проверки на участъци с профилограф и взетите сондажни пробни ядки от асфалтови пластове, предаде БТА.

Тестът с профилограф е тип образна диагностика или индикатор за това дали има по-сериозни деформации и евентуално дали има проблеми с качеството на вложения материал, с носимоспособността на настилката и с дебелината на пътната конструкция, обясниха от МРРБ.

Проверките стартираха през септември 2023 г. Експерти на Института по пътища и мостове към Агенция "Пътна инфраструктура" обследваха равността на настилките по магистрални и първокласни участъци от републиканската пътна мрежа, на които скоро изтича гаранционният срок.

При проверките за надлъжна равност проблеми са намерени в четири от тринадесет проверени обекта. "От взетите ядкови проби има пет пътни участъка, в които няма никакви отклонения за съответния клас пътища, в седем други обекта са установени отклонения по проект и на основа дебелина", каза Цеков. Той добави, че са изпратени писма до изпълнителите и надзорните фирми, в които ги информираме за намалената дебелина на основните пластове. Вече са предприети действия за отстраняване на нередностите на един от обектите. До момента няма възражения от надзорните фирми, отбеляза министърът.

Според Цеков в някои от обектите допуснатите недостатъци са локални, тоест отнасят се за малки участъци на пътното платно, в други са констатирани системни нередности - открити са отклонения по целия пътен участък.

Проверки на асфалтовото покритие на 12 пътни участъка в гаранция

Снимка: БТА

"Изводите са, че очевидно има отклонения по изпълнение на изискуемото качество и липсва регулярен контрол от страна на изпълнителите, на контролните фирми и от страна на държавата", призна Цеков.

По негови думи по магистрала "Струма" има отклонение върху дванадесет различни участъка, които са локални отклонения и не засягат целия пътен участък. "Друг е случаят при обхода на град Ахелой, където върху участък от около 5 км от взетите 32 сондажни ядки 22 не отговарят на проектните и нормативни изисквания", каза още Цеков. Той уточни, че при проверката на околовръстния път на Добрич са установени същите несъответстващи на изискуемото качество характеристики в дебелината на горния износващ пласт в участък около осем километра.

Проверките бяха направени единствено по критерий кога изтича гаранционният срок, категоричен бе регионалният министър.

Специалистите са измерили повърхностната равност на тринадесет пътни участъка, проверили са състоянието на дилатационните фуги на пет мостови съоръжения и са взели сондажни ядки на още десет пътни отсечки. Общо 165 км пътна мрежа са били проверени двуфазно. "Резултатите служат за база на последващи проверки, експертите са иззели общо 312 сондажни ядки по време на инспекцията", уточни министър Цеков.

Взети са над 300 сондажни пробни ядки от асфалтови пластове

Снимка: БТА

Началото на проверките бе дадено на един от последно въведените в експлоатация участъци на магистрала "Хемус" - между Ябланица и п. в. "Боаза". На старта на инспекцията в края на август присъстваха министър Андрей Цеков, заместник-министърът Николай Найденов и началникът на отдел "Обследване на пътища и конструктивни качества на настилките" в Института за пътища и мостове инж. Светослав Каймаканов.