Депутатите приеха на първо четене промени, с които домашното производство на бира се освобождава от акциз и се въвежда такъв върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн. Това стана с гласуваните на първо четене два законопроекта за промени в Закона за акциза и данъчните складове.

Първият законопроект е с вносител Министерският съвет. С него се въвежда акциз върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин.

Вторият законопроект е с вносител народният представител Даниела Божинова от парламентарната група "Продължаваме Промяната - Демократична България" и група народни представители. С него се освобождава от облагане с акциз бира, произведена от физически лица за лично потребление или употреба в рамките на семейството или домакинството, ако не се извършва с търговска цел.

Предложеният от Министерския съвет законопроект бе подкрепен с 96 гласа "за", 38 - "против" и 18 - "въздържали се". Законопроектът, предложен от Божинова, бе подкрепен със 136 гласа "за", двама - "против" и 14 - "въздържали се".

С промените вече е разрешено производство и съхраняване на до 100 л бира в домашни условия, а напитката няма да се облага с акциз. Става въпрос за консумация у дома, а не с търговска цел.

В своето становище Божинова обясни, че това е малка законодателна промяна с голямо значение за хората, които искат да произвеждат бира в домашни условия. По думите ѝ досега домашните пивовари са страдали от голяма несправедливост, тъй като такава възможност изобщо не е съществувала. Тя добави, че досега в закона са били предвидени две форми на осъществяване на пивоварство в малка и голяма пивоварна и в данъчен склад.

Респективно по думите на вносителя човек, който в домашни условия иска да си направи бира, вече е нарушител. Божинова посочи, че заради сигнали до контролиращите органи от Агенция "Митници" (АМ) се е стигало до изземване на незначителни количества, случаите са попадали в съда и в крайна сметка АМ се превръща в приходоразходваща по отношение на домашните пивовари. Вносителят отбеляза още, че европейската директива за хармонизиране на структурата на акцизите върху алкохола дава право за дерогация на вино, бира и други напитки и подчерта, че това е възприето за домашното вино, но не и по отношение на домашната бира.

В хода на дискусията стана известно, че Министерството на финансите е дало отрицателно становище по внесения законопроект за частните пивовари.

Людмила Петкова от ведомството обясни, че досега е поставян въпросът единствено за ракията и виното, но не и за бирата. По отношение на ракията се прилага намалена ставка 50 процента, добави Петкова и отбеляза, че досега бирата е третирана като храна, която трябва да отговаря на всички изисквания, на които отговоря производството на храните. Именно заради липсата на контролни механизми, министерството е дало отрицателно становище, поясни Петкова.

По предложения от Министерския съвет законопроект не се състоя дискусия. Той бе приет на първо четене, въпреки отрицателните становища на комисиите по бюджет и финанси, и комисията по икономическа политика.