Екип от Центъра по биология на храните и Института по криобиология и хранителни технологии разработва дигитален подпис на българските бири, съвместно със Съюза на пивоварите в България.

Това е нов инструментален подход за изследване на състава на пивото. Новаторската разработка е дело на гл. ас. д-р Никола Бурджиев, д-р Сергей Иванов и доц. д-р Силвия Милева.

Изучаването на пиво чрез ядрено-магнитен резонанс е един от първите опити в световната практика. Досега в световен мащаб такава практика има по отношение на виното, пчелния мед и плодовия сок, отбелязва д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Създаването на дигиталния подпис за бирата е все още в експериментален стадий. Кога ще влезе в практиката и дали изобщо ще влезе, зависи от самите пивоварни компании дали искат да въведат подобна технология. За тях това е изгодно, защото замества други скъпоструващи технологии.

Методът ще бъде в интерес и на потребителите, тъй като чрез него ще се повиши контролът върху качеството на продукта, изтъкна д-р Сергей Иванов.

В бъдеще ще е възможно с помощта на ядрено-магнитния резонанс скъпо струващи и продължителни химически анализи да се провеждат за часове и с много по-ниска финансова себестойност.