Международният валутен фонд одобри в сряда най-скорошното преразглеждане на програмата си за Аржентина, която е на стойност 44 милиарда долара, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Одобряването на преразглеждането ще позволи отпускането на 4,7 милиарда долара. МВФ заяви, че макар ключови цели от програмата да не са били изпълнени миналата година, освобождава Аржентина от отговорност за неизпълнението им.

"Целите на програмата бяха модифицирани, в съответствие с първоначалните действия на властите и с амбициозните планове за завръщане към предначертаното в програмата", се казва в изявление на фонда. Освен това МВФ одобри удължаване на срока на програмата до 31 декември тази година.

Това е седмото преразглеждане на споразумение за преструктуриране на дълга от 44 милиарда долара, който Аржентина има към МВФ, отбелязва АФП.

"Новото правителство предприема дръзки действия за възстановяване на макроикономическата стабилност и започва да се бори с дългогодишните пречки пред растежа", се казва в изявление на ръководителката на МВФ Кристалина Георгиева.

Георгиева отбелязва, че "непоследователните политики на предишното правителство" са оставили "тежко наследство".

В същото време, позовавайки се на анонимен официален източник от правителството, телевизия "Ал Арабия" съобщи, че Египет е постигнал предварително споразумение с Международния валутен фонд за преразглеждане на отпуснатия от институцията заем.

Споразумението предвижда незабавна девалвация на египетския паунд, така че да се намали разликата между официалния и паралелния курс спрямо долара, увеличаване на финансовата програма от три милиарда на най-малко седем милиарда долара и удължаване на продължителността ѝ.

Новите условия ще бъдат представени за разглеждане на политическото ръководство на страната. Срокът за вземане на решение засега не е ясен.

Междувременно египетският вестник "Ал Борса" осведомява, позовавайки се на източници от кабинета, че властите в Кайро и МВФ са се разбрали да въведат по-скоро система на управляван разменен курс, а не напълно да освободят курса на паунда спрямо другите валути. Според информацията възможно е корекциите на разменния курс да се приложат в рамките на дни или дори часове. Обявяването на разширената програма на Фонда се очаква следващата седмица.

До момента Египет в получил само първия транш от 350 милиона долара от 3-милиардния заем. Първият и вторият преглед на заема, първоначално планирани през март и септември м.г., все още не са извършени, което доведе до замразяване на програмата.

Условията на МВФ за предоставяне на финансирането включват няколко реформи, включително гъвкав разменен курс и приватизиране на държавни предприятия.