Правителството на Украйна продължава да функционира, банковата система е стабилна и е реалистично да бъдат направени плащания по дълга на страната в средносрочен план. Руската инвазия обаче може да потопи украинската икономика в опустошителна рецесия, предупреди Международният валутен фонд днес, цитиран от Франс прес.

Войната може да има и по-широки последици, включително застрашаване на сигурността на световните хранителни доставки заради увеличаващите се цени и невъзможността за сеитба, особено на пшеница.

Икономиката на Украйна може да се свие с най-малко 10 процента тази година, при това при бърз край на войната, посочи МВФ в анализ.

Фондът обаче предупреди, че около прогнозата му има огромна несигурност и ситуацията ще се влоши, ако конфликтът бъде продължителен.

Позовавайки се на данни от конфликтите в Ирак, Ливан, Сирия и Йемен, МВФ посочва, че "свиването на годишния брутен вътрешен продукт в крайна сметка може да бъде много по-голямо, от порядъка на 25-35 процента".

Икономиката на Украйна нарасна с 3,2 процента през 2021 г. в условията на рекордна зърнена реколта и силни потребителски разходи.

На фона на руската инвазия от 24 февруари обаче "икономическото положение в Украйна се измени изключително много", посочи Владислав Рашкован, и. д. директор за Украйна в борда на МВФ.

Към 1 март страната е имала международни резерви от 27,5 млрд. долара, което е достатъчно за Киев да покрие задълженията си, каза експертът.