Международният валутен фонд (МВФ) определя финансовата криза от 2008 година като най-лошата в съвременната история. Това заяви говорителят на организацията Джери Райс. 

През последните десет години изпитваме последиците от световната финансова криза, която вероятно е най-тежката финансова криза в историята и извън всякакво съмнение, в съвременната история, отбеляза той. 

По думите на Райс МФВ "е предоставил половин трилион долара на различни страни членки за съдействие при възстановяването от световната финансова криза и възстановяване на стабилността". 

Той допълни, че положителните резултати от тази помощ са видими и сега в световната икономика. 

"Не твърдя, че това бе успех на МВФ, но МВФ бе част от това. Незабележима и неизвестна, но част", подчерта той. 

През 2008 година започна световната финансова криза, която се прояви под формата на силно понижаване на основните икономически показатели в повечето страни с развита икономика, прераствайки в последствие в глобална рецесия. Възникването й обикновено се свързва с редица фактори - общата цикличност на икономическото развитие, ипотечната криза и високите цени на суровините, включително петрола. Сред основните причини бе кризата на ипотечния пазар в САЩ от 2007 година. 

Фалитът на четвъртата по големина инвестиционна банка в САЩ Леман брадърс (Lehman Brothers) през 2008 г. бе най-големият в историята на САЩ и доведе до срив на фондовите пазари. В страните от Г-20 икономическият спад продължи средно девет месеца - до април 2009 година.