Изследователи, разработващи реактор за ядрен синтез, който може да генерира повече енергия, отколкото консумира, показаха в поредица от статии, че техният дизайн трябва да работи, възстановявайки оптимизма, че този чист, неограничен източник на енергия ще помогне за смекчаване на климатичната криза.

Докато новият реактор все още остава в началото на разработките си, учените се надяват, че инсталацията ще може да започне да произвежда електричество до края на десетилетието. Мартин Гринуолд, един от старшите учени на проекта, каза за The Guardian, че ключова мотивация за амбициозния график е да се отговори на енергийните изисквания в затоплящия се свят.

Според британския вестник, ако всичко върви по план, САЩ ще премахнат всички емисии на парникови газове от своя електроенергиен сектор до 2035 г. - амбициозна цел, поставена от новоизбрания президент Джо Байдън, разчитаща до голяма степен на рязко увеличение на производството на вятърна и слънчева енергия. Този план може скоро да получи тласък от ядрения синтез, мощна технология, която доскоро изглеждаше далеч извън обсега на енергетиката.

"Ядреният синтенз изглежда като едно от възможните решения да се измъкнем от предстоящото климатично бедствие", каза ученият. Той обясни, че ядреният синтез, физическият процес, който задвижва и нашето Слънце, се случва, когато атомите се сливат заедно при изключително високи температури и налягане, което ги кара да отделят огромно количество енергия, като се сливат в по-тежки атоми. Откакто беше открит за първи път през миналия век, учените се стремят да използват синтеза, изключително плътна форма на енергия, чието гориво - водородните изотопи - е в изобилие и лесно могат да се възстановяват.

3е-news.net