Европейската централна банка (ЕЦБ) е изправена пред въпроса дали да подкрепи изправения пред затруднения френски пазар на облигации, след като президентът Еманюел Макрон свика предсрочни парламентарни избори миналия месец, засилвайки перспективата за крайнодясно правителство начело на Франция, пише Ройтерс в анализ по темата.

Политиците продължават да не бързат с предприемане на действия на фона на успокояването на френските пазарите на ценни книжа, след като на първия тур на парламентарните избори в страната, проведен в неделя, крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин Льо Пен взе по-малко места от очакваното.

Рискът от формиране на правителство, ръководено от партия "Национален сбор" след втория тур, насрочен за предстоящата неделя, обаче далеч не е предотвратена.

Ройтерс представя мненията по въпроса на различни членове на Управителния съвет на ЕЦБ, споделени с агенцията след годишния Форум за централно банкиране на централната банка на еврозоната, който се проведе в периода 1-3 юни в Синтра, Португалия.

Какво ще необходимо, за да започне ЕЦБ да купува френски облигации?

Инструментът за защита на предаването (Transmission Protection Instrument - TPI) на ЕЦБ ѝ позволява да купува неограничен брой облигации от страна от еврозоната, претърпяла нередовно и неоправдано затягане на условията за финансиране.

Повишаването на рисковата премия, която инвеститорите изискват, за да държат френския дълг, достигна 12-годишен връх от приблизително 80 пункта преди няколко седмици и не отговаря на нито едно от условията, за да се намеси ЕЦБ, според главния икономист на банката Филип Лейн.

Рисковата премия е определяна като разликата между доходността на френските и референтните германски държавни облигации.

Друг банкер на срещата в Синтра заяви, че дори рискова премия от 100 базисни пункта не би оправдала намеса на ЕЦБ, а според други финансисти - настоящите спредове изглеждат тесни, предвид високия държавен дълг на Франция.

Като цяло трябва да бъде отчетено достатъчно голямо увеличение на доходността, за да се наложи ЕЦБ да възпрепятства предаването на лихвените проценти към икономиката.

"Ако заключим, че предаването работи, това е неговия край", каза управителят на Ирландската централна банка Габриел Махлуф.

Говорител на ЕЦБ обаче отказа да коментира темата пред Ройтерс.

Редица условия за допустимост съпровождат Инструмента за защита на предаването, включително за съответствие с фискалните правила на Европейския съюз.

Това може да се окаже проблем за Франция, срещу която е в сила "процедура при прекомерен дефицит" от страна на Европейската комисия, макар президентът на ЕЦБ Кристин Лагард да заяви, че това е само "алтернативно условие".

Повечето членове на Управителния съвет на ЕЦБ смятат, че банката трябва да вземе пример от Брюксел и да не се притича на помощ на Франция, докато Париж не сключи сделка с Комисията за намаляване на дефицита си.

Малцина все пак признаха, че ЕЦБ може да бъде принудена да действа много преди този процес, чието завършване вероятно ще отнеме месеци.

Това би се наложило най-вече, ако разпродажбата на облигации във Франция се разпространи и до книжата на други задлъжнели страни като Гърция, Италия и Португалия.

"Европейската централна банка трябва да направи това, което трябва", каза Лагард по време на дискусия в Синтра. "Нашият мандат е за ценова стабилност. Ценовата стабилност очевидно разчита на финансова стабилност и ние обръщаме внимание на това", подчерта президентът на ЕЦБ.