Изявлението на Нафтогаз, че при липса на споразумение с руската страна от 2020 г. може да пренасочва транзитния руски газ към украинските подземни хранилища, е шантаж за Русия и Европа. Украйна има договорни задължения и не може да спре транзита, даже ако страните не се договорят до края на текущата година. Това заяви пред ТАСС заместник-министърът на Фонда за енергийна безопасност Алексей Гривач.

Вчера изпълнителният директор на Нафтогаз Юрий Витренко съобщи, че Украйна ще зарежда транзитния газ от Русия в подземните си хранилища, ако той постъпва на територията на страната без съответния договор от януари 2020 година. По-рано Витренко заяви в ефира на украинско предаване, че ако транзитът на газ продължи през 2020 година без договореност, то украинската страна ще смята това за контрабанда.

"По-добре е, разбира се, да се договорим. Но, ако изведнъж, преговорите не приключат в срок, то Украйна (която твърди, че е отговорен и надежден преносител на газ за Европа) трябва да се придържа към своите задължения по Договора за енергийната харта, а именно да не спира транзита. Сегашните изявления на Витренко са истински шантаж към Русия и Европа. При добра воля може просто да се работи по сегашния договор, за да не се появи правен вакуум, докато вървят преговорите за новия формат на сътрудничество", заяви Гривач.

Украйна ратифицира Договора за енергийната харта през 1998 година.

По мнение на експерта Русия може да спре транзита. Но, ако това се случи, ще бъдат облагодетелствани други сили, а Украйна ще престане да бъде надежден партньор за транзита даже в очите на европейците. По думите на Гривач за да няма спиране на транзита, Европа трябва да заеме по-твърда позиция към Киев.

Русия, Украйна и ЕК ще продължат да провеждат консултации за транзита на газ след началото на 2020 година, въпреки че диалогът е усложнен от съдебни спорове между Газпром и Нафтогаз, припомня ТАСС.