Монголия ще задълбочи сътрудничеството си с Вашингтон в сферата на добива на редки метали, заяви монголският премиер Лувсанамсрайн Оуюн-Ердене, който е на посещението си във Вашингтон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Той обаче но предупреди, че "нова студена война" между САЩ и Китай ще навреди на световната икономика.

Монголия разполага с големи находища на метали и мед, които са от жизненоважно значение за високите технологии, включително и за отбранителната индустрия и за производството на електромобили, отбелязва Ройтерс.

Оуюн-Ердене вчера се срещна с вицепрезидента Камала Харис, като двамата се договориха да подпишат споразумение за гражданска авиация "Открито небе" и да задълбочат двустранното икономическо сътрудничество.

Вашингтон е сключил споразумения за гражданска авиация "Открито небе" с повече от 130 държави. Те дават право на авиокомпаниите на всяка от страните да оперира в другата страна, либерализират регулирането на авиокомпаниите и налагат стандарти за безопасност и сигурност, отбелязва Ройтерс.

"Обсъдихме евентуалното ни сътрудничество в сферата на добива на ценни метали, критични минерали, включително и мед", каза Оуюн-Ердене след срещата си с Харис.

Монголският премиер обаче иска да продължи да поддържа добри отношения с Пекин. Той предупреди, че Монголия, също както и другите страни в Централна Азия без излаз на море, ще пострадат, ако конкуренцията между суперсилите се разрасне.

"Опасявам се, че новата Студена война ще бъде много различна и по-трудна от първата... Не можем да понасяме ситуация на нова Студена война", посочи той.

Оуюн-Ердене призова големите сили "да бъдат по-отговорни", за да се избегнат "драстични негативни последици за много страни по света, особено за международната икономика".

Монголският лидер допълни, че страната му води разговори с главния изпълнителен директор на "Тесла" Илон Мъск за възможни инвестиции и сътрудничество в сектора на електромобилите и космическите технологии, но че няма да се срещне с него в рамките на тази визита.

Оуюн-Ердене каза, че планира да посети Калифорния и да се срещне с Мъск и с други лидери от технологичната индустрия при отделно пътуване, чиято дата все още не е определена.

Очаква се по-късно Оуюн-Ердене да посети американската космическа агенция НАСА, както и да се срещне с американския държавен секретар Антъни Блинкън.

Предвид общата си граница с противника на САЩ - Русия, Монголия беше засегната от последиците от руската инвазия в Украйна миналата година, включително от инфлацията на стоки като например експлозиви за минното дело, каза Оуюн-Ердене .

Правителството на Джо Байдън се фокусира върху развитието на отношенията си с държавите в Азия, за да се противопостави на нарастващата мощ на Китай и на така нареченото партньорство "без граници" между Пекин и Москва, отбелязва Ройтерс.