Няма доказана връзка между дейността на търговските обекти и нарастването на броя на заразените от ковид в страната, пише в позиция на Българската асоциация на ритейл центровете, изпратена до медиите. В становището на асоциацията се иска баланс на мерките и ефективна финансова помощ от държавата за големите търговски комплекси.

Търговските центрове разполагат с огромна кубатура и вентилационни системи с постоянен приход на свеж въздух, което прави общите им части съпоставими с външна среда. В тези обекти се прилагат редица мерки за сигурност - задължителни маски, регулярна дезинфекция на общите части, засилена охрана и превенция на струпването на хора, пише още в становището.

Според стандартите на Тексаската медицинска асоциация и Комитета за инфекциозни заболявания, по която се ръководи Националният оперативен щаб, рискът от пазаруване в обект тип МОЛ е класифициран като умерен и значително по-нисък от посещение в обекти, за които от първи април ще бъдат разхлабени мерките. За да бъдат ефективни, мерките трябва да бъдат разхлабвани като се спазва определен баланс. В противен случай основната финансова тежест пада само върху отделни сектори, сред които е и търговията в големите обекти. Ние сме единственият сектор, който е бил затворен близо 5 месеца без каквато и да е ефективна финансова подкрепа, тъй като програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат и към днешна дата очакваме помощ от държавата, пише в позицията на асоциацията, цитирана от БТА.