Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че не очаква епидемията от коронавирус да окаже съществено влияние върху търговската сделка от първа фаза между САЩ и Китай. Въпреки това той сподели, че виждането му може да се промени в близките седмици, когато бъдат публикувани повече данни, информира Ройтерс, цитиран от Инвестор.

Финансовите министри и управителите на централните баки в страните от Г-20 заявиха в неделя, че ще следят внимателно бързо разрастващата се епидемия, но не я определиха като риск за състоянието на глобалната икономика.

Манучин заяви в интервю, че е твърде рано да се правят заключения за въздействието на заразата, която той нарече "човешка трагедия", върху глобалната икономика или върху веригите за доставки на компаниите.

Засега властите в Китай са фокусирани върху вируса, но Вашингтон все още очаква Пекин да изпълни ангажиментите си за закупуване на повече американски продукти и услуги в рамките на търговската сделка.  

"Не очаквам това да има някакви последствия за сделката. Въз основа на всичко, което знаем и това как се развива вирусът в момента, не очаквам, че въздействието му ще бъде съществено", каза Мнучин.

"Очевидно това може да се промени с развитието на ситуацията. В следващите няколко седмици всички ще имаме по-добра представа, тъй като ще има повече данни за скоростта на разпространение на вируса", каза той.

Американският финансов министър призна, че епидемията може също да забави началото на преговорите за задълбочаване на търговската сделка с Пекин и постигането на споразумение от втора фаза, но заяви, че в този момент не се притеснява от това.

"Ако постигнем правилната сделка преди изборите, това е чудесно. Ако постигнем правилната сделка след изборите, това е чудесно. Ние не чувстваме никакъв натиск по отношение на едната или на другата ситуация", каза той.

Мнучин отбеляза, че процентът на заразяване с коронавируса е по-висок, отколкото при епидемията от ТОРС в Китай между 2002 г. и 2003 г., но добави, че делът на оцелелите изглежда е много по-висок.

На отделна пресконференция той каза също, че вирусът може да има краткосрочно въздействие върху веригите за доставки, но отрече това да увеличава опасенията за глобализацията. "Големите компании винаги оценяват рисковете и коригират веригите си за доставки", добави той.