Министърът на земеделието Иван Иванов посети тридневните състезания по всестранна езда, които се провеждат в гората край "Кабиюк" с организатори спортен клуб "Кабиюк" - Шумен и Българската федерация по конен спорт, съобщиха от Министерството на земеделието (МЗ). Аграрният министър, цитиран в съобщението, заявява че трябва да възстановим предприятията с национално и символно значение за България като "Кабиюк". "В това държавно предприятие се съхранява генната банка, която е много необходима за бъдещето на българското животновъдство", казва той.

Министър Иванов отново потвърждава ангажиментът на МЗ да работи в посока възстановяване на предприятието и излизането му на печалба в бъдеще. В тази връзка той посочва, че предвиденото подпомагане в размер на 600 хил. лв. за "Кабиюк" ЕАД вече е факт и напомня, че средствата са отпуснати за обезпечаване на част от разходите на предприятието съгласно сключен договор с МЗ за поддържане на автохтонни и други ценни породи от Националния генофонд по животновъдство и съхраняването им като национално богатство.

"Породистите, расови коне са предпоставка за високи спортни постижения. Трябва да ги съхраним, както и целия генофонд на България", казва още министър Иванов по време на проведените надпревари за държавното първенство в дисциплината с категория две звезди и "Купа България". По време на събитието се състояха и съпътстващи турнири в клас Н за четиригодишни коне и аматьори, и за петгодишни коне.

Министър Иванов пожелава успех на участниците и ги призовава да пазят традициите живи. Той поздрави и победителката в "Купа България" Летисия Димитрова от спортен клуб "Кабиюк" - Шумен с кон Кеш от държавното предприятие "Кабиюк", се казва в съобщението.