Япония ще окаже помощ за модернизацията на украинските газокомпресорни станции и въвеждането на мобилни газови турбини. Това ще се случи съгласно подписан меморандум между оператора на газопреносната система на Украйна (GTSOU) и японски производители на енергийно оборудване, предаде Укринформ, цитирайки изявление на украинското министерство на енергетиката.

Първият документ, тристранен меморандум между украинския мрежови оператор и "Сумитомо корпорейшън" (Sumitomo Corporation) и "Кавазаки хеви индъстрийс" (Kawasaki Heavy Industries), предвижда модернизация на газокомпресорни станции в Украйна. Вторият, двустранен меморандум за разбирателство, подписан със "Сумитомо корпорейшън", предвижда сътрудничество при въвеждането на мобилни газови турбини, използващи най-модерните технологии за повишаване на устойчивостта и гъвкавостта на енергийната система на Украйна.

Още тази година компаниите ще започнат необходимите проучвания и предпроектни проучвания, за да реализират проектите възможно най-бързо.

Украинският енергиен министър Герман Галущенко изрази благодарност на Япония за последователната й подкрепа.

"Автотрансформатори, газови турбини, защитни съоръжения - всичко това получаваме благодарение на непоколебимата позиция на Япония в желанието си да подкрепи Украйна и украинския народ", подчерта министърът.