Япония стана първата страна в света, реализирала на пазара т. нар. суверенни облигации за климатичен преход. Търгът е преминал успешно, макар и с малко по-нисък интерес от очакваното, предаде Ройтерс.

Климатичните облигации са книжа от нов клас, чиято цел е да финансират мерки от страна на компании, а в конкретния случай на японското правителство, целящи намаляването на негативното въздействие върху околната среда. Те се различават от т. нар. зелени облигации, постъпленията от които най-често са предназначени за конкретен проект.

Реализираните 10-годишни облигации на стойност 800 милиарда йени (5,3 милиарда долара) са първите от плана на премиера Фумио Кишида за продажба на климатични облигации на стойност 20 трилиона йени през следващото десетилетие с цел постигането на климатична неутралност до 2050 г.

Приходите от продажбата на облигациите ще бъдат инвестирани, например, в изграждането на вятърни централи и самолети, ползващи алтернативни горива.

Доходността на облигациите е 0,74 на сто или по-ниска от очакванията, предаде БТА.

"Бих казал, че очакванията преди аукциона бяха твърде високи. Все пак доходността на климатичните облигации беше малко по-ниска от доходността на 10-годишните JGB, което означава, че облигациите се радваха на премия", каза Кейсуке Цурута, стратег за фиксиран доход в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Редовните 10-годишни японски държавни облигации дадоха доходност от 0,755% в сряда.

Министерството на финансите на Япония планира да продаде петгодишни преходни облигации за 800 милиарда йени на 27 февруари, което ще бъде последвано от 1,4 трилиона йени преходни облигации през фискалната година, започваща през април.