Правителствата, които са поели мащабни дългове, за да финансират посткоронавирусни стимулитащи пакети, трябва да внимават да не пропилеят парите. За това предупреди днес бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от ДПА и БТА.

В реч на Срещата в Римини, годишния католически фестивал в Италия, Драги направи разграничение между "добрия дълг" от "лошия дълг" и призова политиците да инвестират в образователния сектор, за да бъдат облагодетелствани по-младите поколения.

Страните ще поддържат високи дългови равнища дълго време, но този дълг ще остане устойчив, ако се използва за продуктивни цели, например инвестиции в човешки капитал, в ключова за производството инфраструктура, в изследвания, каза Драги.

В сегашната ситуация е наложително и спешно да се инвестират огромни интелектуални и финансови ресурси в образованието и младите хора, добави 72-годишният бивш централен банкер.

Лишаването на един млад човек от бъдещето му е една от най-лошите форми на неравенство, отбеляза той, аплодиран от публиката.

Драги се оттегли от ЕЦБ миналата година и често се споменава в медийните и политически среди като евентуален бъдещ премиер или президент на Италия, макар никога да не е обявявал публично намерение да премине в политиката, припомня ДПА.